Als je op vakantie gaat, is het leuk om iets van de omgeving te zien. Je gaat meestal tenslotte niet alleen maar naar een bepaalde plek omdat je het hotel zo mooi vindt, de omgeving speelt bij het kiezen van je vakantiebestemming vaak ook een belangrijke rol. Die omgeving verkennen, dat kan op verschillende manieren. In het buitenland gaan we vaak op excursie, al dan niet in een jeep of op een kameel, en in een grote stad gebruiken we vaak het openbaar vervoer om van A naar B te komen. Zeker bij een verblijf in Nederland is ook de fiets een perfecte manier om erop uit te gaan, en de streek waar je verblijft echt te beleven.

De moderne fietsvakantie

Als je vroeger aan iemand vertelde dat je op fietsvakantie ging, volgde vaak een meewarige blik. Eentje waar bijna medeleven uit bleek. Want de hele vakantie fietsen, dat kon je toch nauwelijks vakantie meer noemen?

Al is dat een discussie die nog steeds verschillende standpunten kent, is wel duidelijk dat de fietsvakantie van nu in veel gevallen niet meer te vergelijken valt met die van vroeger. De grootste verandering? De elektrische fiets van Stella. Was dagenlang fietsen vroeger echt iets voor sportievelingen, is het nu voor iedereen een haalbare zaak geworden. Dat zie je ook duidelijk op de fietspaden in populaire toeristische gebieden. Veel mensen gaan er op de elektrische fiets op uit, en zien zo veel meer van de omgeving dan vroeger het geval was.

Iedere dag fietsen hoeft niet

Natuurlijk is het niet noodzakelijk om iedere dag de fiets te pakken. Het is en blijft jouw vakantie, en hoe je deze indeelt bepaal je zelf. Lekker is het wel, je fiets bij je hebben en wanneer je maar wilt op kunnen stappen, en zonder al te veel moeite weer een mooie tocht in de omgeving maken.

Alhoewel je op veel plekken elektrische fietsen kunt huren, geven veel mensen er de voorkeur aan om hun eigen fiets mee te nemen. Geen slechte keuze, want iedere fiets is net weer een beetje anders. Heb je zelf de perfecte elektrische mannenfiets in je schuur staan, die precies bij je past qua vermogen en model, kan het best tegenvallen om over te stappen op een gehuurd model dat je veel minder past. Zeker wanneer je in heuvelachtig gebied gaat fietsen, denk aan de Veluwe of Zuid-Limburg, is het wel prettig als je een flinke portie vermogen in je fiets hebt zitten. Heuvelop zal je anders toch even stevig mee moeten trappen, want zelfs een elektrische fiets doet dat niet vanzelf.