Energieleveranciers zijn commerciële bedrijven die winst maken op hun klanten. Ze kopen energie in in grote hoeveelheden, waarna ze het doorverkopen aan afnemers met opslag. De leverancier loopt hierbij risico, aangezien het niet gegarandeerd is dat ze de energie makkelijk kunnen verkopen. Dit kan bijvoorbeeld het geval door veranderingen in de markt. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden als het gaat om energiecontracten, waaronder het afsluiten van een dynamisch contract bij bepaalde leveranciers, waarmee je energie kunt inkopen tegen inkoopprijs. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Wat houdt een dynamisch energiecontract in?

Met een dynamisch energiecontract betaal je de actuele marktprijzen. Deze prijzen fluctueren; dit gebeurt voor stroom per uur, terwijl het voor gas per dag gebeurt. Het is dus belangrijk om je verbruik goed te monitoren. Als klant krijg je toegang tot een speciale app waarin je kunt zien wanneer de tarieven hoog of laag zijn. Door slim gebruik te maken van deze informatie, kun je bijvoorbeeld bepaalde huishoudelijke apparaten gebruiken op momenten dat de tarieven laag zijn. Dit zorgt ervoor dat je nooit teveel betaalt. Energiemaatschappijen die dynamische contracten aanbieden, zijn transparant over de tarieven. Bovendien kun je een dynamisch contract maandelijks opzeggen, waardoor je geen langdurige verplichtingen hebt. Dat is ook de reden waarom een dynamisch energiecontract ook wel een flexibel contract wordt genoemd. 

Hoe kun je zorgen voor een lagere energierekening?

Door je verbruik goed te monitoren via de speciale app, kun je zorgen voor een lagere energierekening. In de app kun je precies zien wat kost 1kWh en wanneer de tarieven hoog of laag zijn op bepaalde tijden. Het kan zelfs voorkomen dat je op bepaalde momenten geld terugkrijgt als je energie verbruikt, omdat er een overschot is. Dit klinkt misschien als een droom, maar het is echt mogelijk. Het is belangrijk om de app regelmatig te raadplegen en op de hoogte te blijven van de tarieven. Het gaat dan echter maar om een paar cent, maar toch. Geld toe krijgen omdat jij de wasmachine extra draait of de droger aanzet, is beter dan betalen! 

Zijn er nadelen aan een dynamisch energiecontract?

Er zijn zeker ook nadelen verbonden aan een dynamisch energiecontract. Je betaalt namelijk de actuele marktprijzen, die soms hoog kunnen zijn. Je kunt niet altijd je energieverbruik plannen, dus het is onvermijdelijk dat je energie verbruikt. In tijden van crisis kunnen de tarieven juist stijgen. Als je bereid bent dit risico te nemen en kunt dragen, kan een dynamisch contract een goede optie voor jou zijn. Gelukkig kun je het contract op elk moment opzeggen als je van gedachten verandert. Houd er ook rekening mee dat je in de winter meer energie verbruikt, waardoor je afhankelijk van je contract een hogere rekening kunt hebben dan in de zomer. Het is zo’n geval belangrijk dat je een goede financiële buffer hebt, zodat je in de wintermaanden geen financiële problemen krijgt. Het is ook mogelijk om een contract af te sluiten waarbij je een vast maandbedrag betaalt, ongeacht van het seizoen.