Een kleine badkamer lijkt nadelig, maar het hoeft geen groot probleem te zijn. Wist je dat de gemiddelde badkamer van een huis in Nederland helemaal niet zo groot is? Over het algemeen kun je er een douche en een badkamermeubel in kwijt. Een minderheid van de Nederlandse huishoudens heeft genoeg ruimte in de badkamer voor een ligbad. Een extra toilet laten plaatsen in de badkamer is vaak ook niet mogelijk. Maar toch zijn er genoeg manieren om van deze kleine ruimte wat moois te maken. Er zijn verschillende manieren om je badkamer groter te laten lijken.

Zo ziet je badkamer er groter uit

Heb je maar een kleine badkamer? Dan kun je deze er toch een stuk groter uit laten zien. Daarvoor dien je wel wat slimme keuzes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal zaken met elkaar combineren. Ook het gebruik van kleuren kan de ruimte er een stuk groter uit laten zien. En ook de keuze voor tegels maakt een grote impact op of de ruimte er klein of juist groot uitziet.

Slimme keuzes maken

Het leven draait om keuzes maken. Zeker bij het ontwerpen van badkamers is dat niet anders. Als je kiest voor een slimme insteek, kun je je badkamer een stuk groter laten lijken. Zo kun je er beter voor kiezen om de ruimte niet te druk in te richten, want anders ziet de badkamer en nog kleiner uit. Een luxe whirlpool of een vrijstaand bad zal niet lukken, maar je kunt wel kiezen voor een kleinere douche. Met een beetje passen en meten past er zelfs een klein ligbad in. Kies bovendien ook voor andere compactere meubels, zoals bijvoorbeeld een klein badkamermeubel. Op die manier ziet je badkamer er een stuk ruimer uit. Een ander voorbeeld van een slimme keuze is het gebruik van een inloopdouche. Dat biedt meer comfort en oogt bovendien een stuk luxueuzer. En dit alles hoeft niet duur te zijn, want een badkamer inrichten is doorgaans goedkoper dan een complete woonkamer inrichten.

Kies voor grote tegels

Wil je een kleine badkamer er groter uit laten zien? Dan kun je het best kiezen voor grote tegels. Door een beetje met de grootte te spelen, is er behoorlijk wat winst te halen. Als je kleinere tegels in een kleine badkamer gebruikt, is de kans groot dat de badkamer er nog kleiner uitziet. Kies het liefst voor tegels zonder een motief, want dat maakt de ruimte druk(ker). Als je kiest voor grote, rustige badkamertegels, krijgen ook kleine badkamers een ruimtelijker uitstraling. Wil je liever wel kleine tegels toevoegen? Plaats deze dan achter het badkamermeubel, zodat het niet te veel opvalt.

Plaats hangende meubels

Een goede tip om je kleine badkamer er groter uit te laten zien, is door hangende meubels te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een badkamermeubel dat je ophangt in plaats van op de vloer neerzet. Op die manier wordt de tegelvloer niet onderbroken. Daardoor lijkt het alsof de ruimte groter is. Bovendien kun je er ook voor kiezen om een toilet op te hangen, in plaats van neer te zetten. Een ‘zwevend toilet’ noemt met dat doorgaans. En heb je toch wel ruimte voor een bad? Dan kun je kiezen voor een badkuip op poten. Daardoor kun je je kleine badkamer ook gelijk een stuk gemakkelijker schoonhouden.

Profiteer van daglicht

Iedere badkamer bloeit op van daglicht. Zorg er dus voor dat deze ruimte er niet te donker uitziet. Kies dus het liefst voor een groot raam. Met een groot raam krijg je meer daglicht in de badkamer, zonder dat iedereen je kan zien. Je kunt eventueel ook een lichtkoepel laten plaatsen om meer licht in de kamer te krijgen, als die mogelijkheid er tenminste is, want daarvoor moet je wel een plat dak hebben. Bovendien is een raam in de badkamer vrijwel onmisbaar in verband met de ventilatie. Plaats daarom ook eens een plantje.

Maak gebruik van glas

Ten slotte kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van glas in de badkamer. Als je een inloopdouche hebt, kun je er een glazen wand naast zetten. Daardoor ziet het geheel er ruimtelijker uit. Kies je voor een betonnen muur, dan lijkt de ruimte nog kleiner dan hij al is. Wel kun je kiezen voor een glazen wand met een matte afwerking, zodat je toch voldoende privacy hebt als je onder de douche staat. Zo kun je vertrouwd douchen en ziet de kleine badkamer en toch een stuk groter uit.