Nieuwe meubels kosten veel geld. Vooral als je kijkt naar massief houten meubels. Deze zijn erg mooi, maar wel prijzig. Daarnaast zijn ze ook niet altijd even duurzaam. Houtwinning is niet altijd even duurzaam en er zijn ook veel houtsoorten die bedreigd zijn. 

Soorten DIY meubels 

Er zijn heel veel meubels die je eigenlijk zelf kunt maken. Denk hierbij aan tafels, stoelen, bijzettafels of een loungeset voor buiten. Denk goed na over wat je nog wilt hebben in huis en of je dit zelf kunt maken. Je moet wel een beetje handig zijn wil je mooie producten willen klaarmaken. Ook moet je kijken naar wat mogelijk om uit te voeren. Heb je beschikking over een ruime garage waar je kunt klussen? Of niet? Als je grotere projecten wilt doen is het handig om een grote ruimte te hebben waar je al jouw klusactiviteiten kunt uitvoeren. Anders kun je eventueel kijken of je ergens een werkplaats kunt huren. 

Gereedschap voor DIY projecten

Denk wel goed na over of het wel realistisch is om deze DIY projecten te gaan uitvoeren. Je hebt zelf gereedschappen en een ruimte nodig. Dat kan al veel geld kosten, maar je moet ook kijken naar materiaalkosten. Je moet ook wel wat kennis hebben van het werken met basisgereedschappen anders wordt het heel lastig. Het is altijd handig om ook iemand om  hulp te vragen die wat meer ervaring heeft. 

Gereedschap en materialen voor DIY meubels

Als je duurzaam bezig wilt zijn is het handig om te zoeken naar tweedehands materialen voor jouw projecten. Veel DIY meubels worden tegenwoordig ook van steigerhout gemaakt, omdat er een overschot aan is. Je kunt ook materialen gebruiken van bestaande producten. Zo vind je op verschillende sites voor tweedehandsproducten veel meubels die nog in prima staat zijn. Deze kosten een stuk minder, maar bevatten wel dezelfde materialen al een nieuwe meubel. Je kunt deze dus ook als basis gebruiken voor een nieuwe tafel, stoelen of een bijzettafel. Zo kun je ze helemaal pimpen naar jouw smaak. Door te kiezen voor gebruikte materialen ben je al meteen duurzamer bezig. Daarnaast is het vaak ook goedkoper. 

Zorg ervoor dat je ook een gereedschapskoffer hebt, vóórdat je begint met klussen. Anders dan moet je de hele tijd heen en weer om nieuwe spullen te halen. Ook gereedschappen kun je vaak tweedehands halen. Zo kun je jouw gereedschapskoffer goed opvullen. Het hebben van een gereedschapskoffer is altijd handig. Niet alleen voor DIY projecten, maar ook voor klusjes in en rondom het huis. 

Lees ook: Veel toepassingen voor steigerplanken