Het is steeds populairder geworden om duurzaam te leven. Zo denken we bijvoorbeeld qua wonen en eten aan het milieu, maar het uit zich ook in de kleding die we dragen. Zeker wat betreft de mode-industrie wordt er veel geproduceerd, en dat gaat niet altijd milieuvriendelijk. Veel bedrijven zetten zich er dan ook voor in om hun kledingproductie te verduurzamen. Wil jij ook graag je steentje bijdragen aan een duurzamer milieu? Lees dan hier enkele tips! 

Duurzame kleding

Duurzame kleding is beter voor het milieu. Dat komt omdat er bij duurzame kleding minder water wordt verspild en er een beter productieproces is. Om katoen te verbouwen is er bijvoorbeeld veel water nodig. om een t-shirt te maken dat niet biologisch is, wordt er bijna 2700 liter water gebruikt. wist jij dat? Wanneer je een duurzaam t-shirt produceert, zit je ongeveer op de helft van dat water. Een groot verschil dus! Voor een beter milieu is het belangrijk dat er niet onnodig veel water wordt verspild. Het is daarom verstandig te kiezen voor duurzame kleding.

Lees ook: 3 manieren om duurzaam te leven

Gifstoffen

Ook is het zo dat bij het verbouwen van katoen vaak gebruik wordt gemaakt van gifstoffen. Deze gifstoffen worden ingezet om insecten te vermoorden die zich op de katoenplanten bevinden. Maar bij duurzame kleding is dat niet aan de orde. De boeren krijgen de gifstoffen dus niet binnen. Dat is beter voor de gezondheid van de boeren. Het is ook op een andere manier een voordeel, omdat de gifstoffen op die manier ook niet in de lucht belanden. Dat is natuurlijk beter voor het milieu.

Kwaliteit

Een ander voordeel van duurzame kleding is dat de kwaliteit ervan vaak een stuk beter is dan van niet-duurzame kleding. Dat heeft verschillende oorzaken. Een ervan is dat er bij duurzame kleding beter wordt nagedacht over het productieproces. Daarbij is het ook niet het uitgangspunt van duurzame kleding om de kleding tegen een zo laag mogelijke prijs te verkopen. Dat zorgt ook vaak voor een betere kwaliteit. Het voordeel van een betere kwaliteit is dat dit langer meegaat en je dus minder vaak iets nieuws hoeft aan te schaffen. Ook goed voor het milieu!

Duurzame zonnebrillen

Wist je dat er ook duurzame zonnebrillen zijn? Dat past natuurlijk helemaal goed bij je duurzame outfit. Er zijn verschillende merken waarbij de (zonne)brillen voor dames en heren gemaakt worden van biologisch afbreekbare en gerecyclede materialen. Zo zijn er brillen die gemaakt zijn van kunststoffen die op planten gebaseerd zijn. Ook kun je kiezen voor een brillenhoesje dat gemaakt is van gerecycled leer.

Zoals je leest zijn er dus verschillende redenen om met je kleding en accessoires rekening te houden met het milieu en te gaan voor een duurzame outfit!

Lees ook: Bamboe kleding