Terrastegels zijn er te kust en te keur, waardoor het moeilijk kan zijn om de perfecte terrastegel voor jouw tuin te kiezen. Alle verschillende soorten terrastegels hebben weer hun eigen uitstraling en eigenschappen. In dit artikel bespreken we de drie meest voorkomende soorten terrastegels en de bijbehorende eigenschappen. Op die manier kun jij de voor jou beste terrastegels uitkiezen.

Grofweg kun je terrastegels in drie soorten tegels indelen; keramische tegels, betontegels en tegels van natuursteen. We bespreken ze hieronder uitgebreid. Wil je toch liever advies inwinnen van een professional of heb je nog vragen? Je kunt altijd terecht bij Totaaltegel; zij kunnen je voorzien van passend advies en uitleg geven over de verschillende soorten terrastegels. 

Keramische terrastegels

Keramische tegels kunnen niet alleen binnen, maar zeker ook buiten gelegd worden. De tegels staan bekend om hun fijne eigenschappen. De tegels zijn namelijk kras-en slijtvast, waardoor krassen geen schijn van kans hebben. Keramische tegels zijn voorzien van een harde toplaag, die de tegels beschermd tegen krassen en slijtage. Let wel op met voorwerpen die ongeveer even hard zijn als de tegels, zoals keramische bloembakken; de wrijving tussen de twee oppervlaktes kán zorgen voor krassen in de tegels. Keramische terrastegels hebben ook een glad oppervlak, waardoor de tegels vocht- en vuilafstotend zijn. Ook mos en groene aanslag blijven niet aan de tegels zitten, waardoor de tegels ook nog eens onderhoudsvriendelijk zijn. De tegels zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, groottes en dessins, waardoor er altijd wel perfecte tegels voor jouw wensen te vinden zijn. Het grote nadeel van keramische tegels is dan ook de prijs. Het zijn vrij dure tegels en de ondergrond moet professioneel worden voorbereid. 

Betontegels

Betontegels zie je vaak als goed alternatief voor keramische tegels of natuursteen. Ze zijn relatief goedkoper dan andere tegels, maar vergen ook wel iets meer onderhoud om ze mooi te houden. Betontegels zijn enorm veelzijdig en kunnen voor vele doeleinden worden gebruikt. Zo kun je betontegels gebruiken als tuinbestrating, maar ook prima als bestrating voor de oprit. Betontegels zijn heel sterk, slijtvast en kunnen prima tegen vorst. Je kunt ook betontegels kopen die een extra coating hebben, waardoor vlekken en krassen minder kans hebben en de kleur niet vervaagd. 

Tegels van natuursteen

Natuursteen zoals graniet, marmer en blauwsteen zijn enorm geliefd bij veel mensen. De natuurlijke uitstraling van de stenen geven je tuin een authentieke, romantische en luxe sfeer. Natuursteen kan op verschillende manieren worden afgewerkt, zoals door de stenen te zandstralen, trommelen, vlammen en hameren. Bovendien zijn natuurtegels hartstikke duurzaam! De tegels leven; ze kunnen een beetje verkleuren, zijn niet allemaal even glad en zijn niet helemaal bestand tegen krassen. Maar dit maakt de natuurtegels juist uniek, authentiek en levendig.