Als je overweegt om een Audi A3 te kopen én je hecht belang aan het verduurzamen van je consumptiepatroon, lees dan vooral verder.
Elektrisch rijden heeft natuurlijk de toekomst, omdat rijden op fossiele brandstoffen eindig is en tot een hoge CO2-uitstoot leidt. Audi is daarom al ruim tien jaar bezig met een transitie van de traditionele verbrandingsmotoren via hybride modellen naar geheel elektrische voertuigen. Je kunt nu dus ook voor de Audi A3 kiezen voor een elektrische uitvoering en dat is goed nieuws voor het milieu.
Milieuvriendelijk interieur
Aangezien Audi zich profileert als innovator (hun slogan luidt immers: Vorsprung durch Technik) is het niet zo raar dat juist zij nu komen met een Audi A3 waarvan 90% van het interieur gemaakt is van gerecycled materiaal. De stoelbekleding en het tapijt worden van gerecyclede PET-flessen vervaardigd en ook andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal, bestaan grotendeels uit hergebruikte grondstoffen.
Technologische innovatie
Vanwege de luxe uitstraling van het merk Audi is er fors geïnvesteerd in technologie om van die PET-flessen granulaatkorrels te maken, die gesmolten worden en waarvan flinterdunne ‘textiel’draden gemaakt worden. Van dit synthetische garen wordt vervolgens een stof geweven die op geen enkele manier onderdoet voor de niet-duurzaam geproduceerde alternatieven.
Het ziet er even strak en smetteloos uit als altijd, maar je zit dus op in totaal ongeveer 100 opnieuw gebruikte PET-flessen. Ook vindt het hele productieproces van begin tot eind in Duitsland plaats, wat eveneens bijdraagt aan een reductie van de CO2-uitstoot.
Audi A3 in drie varianten verkrijgbaar
Audi biedt voor de A3 nog steeds conventionele verbrandingsmotoren aan, maar ook hybride varianten én een geheel elektrisch exemplaar. Als je portemonnee het toelaat, is dat laatste natuurlijk de duurzaamste keuze. Daarmee koop je een voertuig dat alle beschikbare, milieusparende technologie – zowel qua aandrijving als qua interieur – in zich verenigt.
Gedeeltelijk verdien je die investering in een hogere aanschafprijs ook terug door bijvoorbeeld het zeer veel lagere verbruik. Een elektrische Audi A3 verbruikt alleen nog wat fossiele brandstof voor de aandrijving van de range extender, die ervoor zorgt dat de accu tijdens het rijden wordt opgeladen. En opladen is nog altijd stukken voordeliger – zelfs bij de gestegen stroomprijzen – dan het tanken van diesel of benzine.
Beloning voor je bijdrage aan een verduurzaming van het wagenpark
Door de zeer lage uitstoot heb je bovendien recht op een aantal interessante fiscale voordelen: je hoeft geen wegenbelasting te betalen en bent ook geen BPM verschuldigd. Om het verduurzamen van het wagenpark in Nederland te stimuleren, kun je in nogal wat gemeenten bovendien gratis een laadpaal voor de deur laten aanleggen. Neem die zaken zeker ook mee als je gaat bekijken of je een elektrische Audi A3 gaat kopen of niet.
Ook als je budget de aanschaf van een nieuwe wagen niet toelaat, is het aanschaffen van een goede tweedehands auto die nog jaren meekan óók een manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ga je dus een tweedehands Audi A3 kopen dan ben je ook milieubewust en verantwoord bezig. Er is immers weinig zo belastend voor het milieu als het verspillen van al gemaakte producten die het nog uitstekend doen. Succes bij je afwegingen!