Het aanleggen en gebruiken van vloerverwarming kan nogal wat vraagstukken met zich meebrengen. Hoewel het een steeds populairdere vorm van verwarming is in woningen, is het belangrijk om te weten wat vloerverwarming precies is en wat de verschillende voor- en nadelen zijn van het hebben ervan. Lees je mee?
Wat is vloerverwarming?
Misschien wel het belangrijkste om eerste even uit te lichten: wat is vloerverwarming eigenlijk precies? Het is een manier van verwarmen van je woning via de vloer. Door middel van warm water in buizen onder de vloer vanaf de cv-ketel of warmtepomp te pompen verwarmt de vloer en dus je woning. Met een verdeler voor vloerverwarming zorg je ervoor dat de warmte evenredig verdeeld wordt.
Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?
Vloerverwarming gebruikt over het algemeen een lagere temperatuur en dus minder warm water om te verwarmen. Dat betekent ook dat je minder hoeft te stoken en dus constant verwarming hebt in je woning. Door vloerverwarming heb je constant warme voeten en een betere warmteverdeling in huis. Ook is vloerverwarming goed voor de conditie van je woning en werkt beter tegen allergieën dan een reguliere verwarming. Tot slot heb je minder radiatoren in zicht (en dus meer ruimte voor je meubels!).
Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?
Om een volledig beeld te schetsen is het belangrijk om zowel de voor- als de nadelen te belichten. Bij vloerverwarming hangen er -hoewel weinig- toch een paar nadelen aan vast. Allereerste is dat je met vloerverwarming geen snelle opwarming kunt verwachten in je woning. Het biedt een constante verwarming, maar als je deze omhoog wilt hebben, kan dat al gauw een paar uur duren. Daarnaast is vloerverwarming niet goedkoop. Je zult flink moeten investeren om buizen onder de grond te laten leggen. Ga je een nieuwe vloer installeren, dan zou dit een goed moment zijn om vloerverwarming aan te leggen. Natuurlijk verdien je uiteindelijk wel de kosten terug doordat je de stookkosten omlaag brengt.