De zomer nadert met rasse schreden. Heerlijk, zoals vrijwel ieder jaar verheugt praktisch iedereen zich daarop. Op het moment echter dat de zomer in alle hevigheid is losgebroken en de thermostaat weer weken lang rond de 30 graden blijft steken, zuchten we er als volk weer onder. Dan is ‘het’ niet te doen en verlangen we naar een aangename 23 graden. Toch kun je gelukkig van alles doen om jouw woning hitte-proof te krijgen, zonder heftige verbouwingen en grote investeringen te doen. 

We begrijpen natuurlijk allemaal dat een airco uitkomst kan bieden, maar het is een energieverslinder die ook nog eens warme lucht naar buiten uitblaast. Niet doen dus, probeer op andere manieren je woning lekker leefbaar te houden. Wij geven je alvast enkele tips.

Voorbereiding op de zomer, dit kun je doen

Wat kun je juist nu alvast doen om straks als het zomerweer voor de deur staat optimaal te kunnen genieten?

Koelte creëren met groen

Je wist vast al dat schaduwrijke, boomrijke plekken koeler zijn dan betegelde plekken. Tegels fungeren als een oven. Zelfs ‘s avond, als de zon allang weer onder is, voelen de tuintegels nóg warm aan. Lekker hoor, maar het draagt niet bij aan een goede afkoeling. Binnensteden, maar ook onze betegelde achtertuinen, veranderen in ovens tijdens hete zomerdagen. Stop dit effect met meer groen, en ook daadwerkelijk meer open grond te creëren in de tuin. Haal écht wat tegels weg en plant er groen voor in plaats. Ook regenwater kan op deze wijze veel sneller het oppervlaktewater bereiken. Een flinke struik, of behapbare boom, zorgt verder voor de nodige afkoeling.

Warmte buiten de deur houden

Laat de warmte zo min mogelijk je woning binnenkomen. Wie al goed geïsoleerd woont heeft daar tijdens de zomer profijt van. Een goed geïsoleerde woning houdt zomers de warmte beter buiten de deur. Denk aan vloer-, muur- en dakisolatie, maar ook aan bijvoorbeeld driedubbele beglazing. Heb je niet de middelen om hoogrendementsglas aan te schaffen, dan kun je altijd nog kiezen voor hoogwaardige, isolerende raamfolie. Maar dan zijn we er nog niet.

Ventileren op het juiste moment

Het is aantrekkelijk om hartje zomer de buitendeur wagenwijd open te zetten, toch kun je dit beter niet doen. Houd de warmte buiten de deur door alleen ‘s avonds laat en ‘s ochtends vroeg ramen en deuren te openen. Je houdt de nodige insecten en pollen tegen met horren voor ramen en deuren. Voor grote schuifpuien zijn deurhorren bij Decorette ideaal. 

Door op het juiste moment te ventileren haal je koele lucht in huis. Bij hete temperaturen houd je juist ramen en deuren gesloten. Luchten én afkoelen doe je in de avonduren en vroege ochtend. 

Zonwering

Een van de belangrijkste pijlers om hitte te weren is het plaatsen van goede zonwering. Kies als het even kan voor buitenzonwering. Kamers waar je weinig komt, zoals de slaapkamer, lenen zich perfect voor rolluiken; deze houden echt goed de hitte buiten de deur.