Als je toe bent aan een nieuwe smartphone dan is het vaak nog lastig kiezen. Wordt het de iPhone 12, de Samsung Galaxy S22 of ga je voor een wat minder prestigieus merk? Voordat je je laat verleiden om het nieuwste (en duurste) model te kopen, is het misschien verstandig om even pas op de plaats te maken. Bedenk dat je voor de nieuwste telefoons de hoofdprijs betaalt. Of je nu kiest voor een los toestel dat je meteen afrekent of voor een abonnement inclusief toestel. Je betaalt hoe dan ook. En voordat je een bestelling doet of een abonnement afsluit is het heel verstandig om je af te vragen of je wel zoveel geld wilt uitgeven aan een zakcomputer, wat de smartphones van vandaag immers zijn.
De eerste smartphone
Toen de smartphone voorzichtig zijn voorganger de mobiele telefoon begon te vervangen kon je er nog niet heel veel mee. Als je veel geduld had dan kon je een website laden, met wat passen en meten konden er een paar apps op die best handig waren. Je kon er foto’s mee maken die prima door de beugel konden voor op je Facebook of Instagram, maar een poster voor aan de muur kon je er beter niet van laten maken, dat zag er niet echt fijn uit. Maar iedereen was allang tevreden met zo’n handige telefoon die net iets meer kon dan bellen.
De hamvraag: wat doe je met je telefoon?
Vandaag de dag zijn smartphones eigenlijk geen telefoons meer. Oké, je kunt er nog steeds mee bellen, maar steeds meer mensen hebben een abonnement met maar 100 belminuten omdat ze die functie eigenlijk nauwelijks nog gebruiken. Niet dat we elkaar niet meer spreken, maar dat doen we nu via Whatsapp, Messenger, Signal of Telegram of welke chatdienst dan ook. Want daarmee kun je ook videobellen. Leuk om elkaar te kunnen zien, of om met je partner te kunnen overleggen welke kleur verf het nou moet worden als je in de bouwmarkt staat. Maar verder gebruiken we onze telefoon niet meer zo vaak om te bellen. We doen er andere dingen mee.
Veel geheugen en veel data
Vandaag de dag zijn er twee dingen belangrijk: een smartphone moet veel geheugen hebben, zodat alle apps die we denken nodig te hebben erop passen. Dat er daar soms tientallen tussen staan die we nooit gebruiken mag de pret niet drukken, we hebben ze wel. En we moeten ook flink wat mobiele data beschikbaar hebben, want de standaard is dat je 24/7 bereikbaar bent. Niet alleen thuis of op de zaak maar ook onderweg moet je je mail checken, een chatbericht sturen of lezen wat je beste vriendin nu weer op TikTok heeft gepost. Want stel nou toch dat je wat mist. Dat kan niet de bedoeling zijn. Er was een tijd dat je in een streekbus je smartphone uit moest zetten anders raakte de computergestuurde motor ontregeld. Vandaag de dag is dat ondenkbaar. Nu kun je zelfs vaak in het vliegtuig nog online, ook al betaal je daar de hoofdprijs voor.
Dus: heb je een nieuwe smartphone nodig omdat hij stuk is of omdat de batterij niet lekker meer oplaadt? Vaak kun je toe met een minder nieuw model. Die zijn vaak honderden euro’s goedkoper. Doe er je voordeel mee.