Het kiezen kan van de juiste gordijnen kan behoorlijk wat dilemma’s opleveren. Door hun omvang zijn het echte eyecatchers in je interieur, waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Bovendien moet je bij de keuze voor een gordijn rekening houden met de hoeveelheid lichtinval die je wilt creëren in ja kamer, maar dat is als leek soms ook lastig te bepalen. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het kiezen van gordijnen. We gaan het hebben over verduisterende gordijnen en lichtdoorlatende gordijnen, verschillende stijlen voor de woonkamer anno 2022 en praktische zaken om rekening mee te houden.

Let op de lichtinval

Globaal gezien zijn verduisterende gordijnen vaak fijn in de slaapkamer, terwijl het in woonruimtes waar je overdag veel bent handiger is om over licht doorlatende gordijnen te beschikken. Vanuit hier kun je kijken welke typen gordijnen voor jou een optie zijn. Vitrages laten bijvoorbeeld veel natuurlijk licht door, terwijl gordijnen van dikkere stof het daglicht weren. Werp vooral ook een blik op plisségordijnen. Deze bestaan uit een gevouwen stof, die zich als een waaier opvouwt wanneer je deze ophijst. Kijk je bijvoorbeeld naar de plisségordijnen van TopJaloezieën, dan vind je een ruime keuze aan verschillende dichtheden. Hierdoor kun je voor meerdere kamers matchende gordijnen uitzoeken, waarmee je per kamer in de dichtheid kunt variëren. 

Voorkom schade aan je interieur

Niet iedereen weet dat direct zonlicht kan zorgen voor verkleuring van je meubels, tapijt en behang. Dit risico kun je aanzienlijk verminderen door lichtdoorlatende gordijnen kiezen met slechts een enkele laag. Hierdoor houd je voldoende licht, maar beschermt de filtering ook je interieur. Let er bij het installeren ook op dat je je interieur niet beschadigd. Je zal niet de eerste zijn die met de gordijnrails een net iets te opvallende kras maakt op de nieuwe tafel…

Ga voor eenheid

Dan zijn we toe aan de volgende stap. Hoe integreer je de gordijnen op een passende manier in je interieur? We raden je aan om eerst te bedenken welke uitstraling je de kamer in kwestie mee wilt geven. Zijn alleen je gordijnen aan vervanging toe of vormen ze de opmaat voor een hele verbouwing? Los van deze zaken vinden wij de klassieke, oriëntale en de industriële look helemaal van nu, maar zolang je gordijnen matchen bij de rest van je interieur kun je niet veel fout doen. Probeer de details van de gordijnen niet over het hoofd te zien en let bijvoorbeeld op dat de dikte van de stof, de plooien en het soort ophangsysteem passen bij de vorm en stijl van je meubels. Zo kom je tot een harmonieus geheel.