Vers in het nieuwe jaar wordt het tijd om te bedenken hoe je tuin nog beter ingericht kan worden, zodat je optimaal kunt gaan genieten als straks de eerste bloemen straks beginnen te bloeien. De tuin weer netjes maken is één, maar de bodem bestand maken tegen oprukkend onkruid is minstens zo belangrijk. Hieronder volgen drie klasse bodembedekkers waarmee je nooit de mist in kunt gaan. Ga je voor houtsnippers, boomschors of cacaodoppen?

Goedkoop en vruchtbaar: Houtsnippers

Één van de bodembedekkers die volop wordt gebruikt is de houtsnipper, deze worden door sommige aanbieders ook wel chips of ‘mulch’ genoemd. Houtsnippers zijn simpelweg kleine stukjes hout van zowel loof- als dennenbomen. Ze vergaan relatief snel, dus je doet er goed aan om een laag van minimaal 10 centimeter te vullen en ze jaarlijks te verversen. Een bijkomend voordeel is dat ze daarmee ook functioneren als een laagje compost om je grond mee te verrijken. Ook zijn de snippers financieel aantrekkelijk. Je kunt namelijk je eigen snoeiafval hakselen en als afdeklaag gebruiken. Wil je je paden gemakkelijk onkruidvrij houden? Gebruik dan snoeiafval van de conifeer. Dit afval is toxisch voor jonge planten, maar tast de tuin rondom het pad niet aan.

Klassiek en kwalitatief: Boomschors

Ietsje duurder dan de snippers, maar kwalitatief uitstekend is de schors. Met een laag schors tussen je planten krijgen onkruidzaden krijgen geen licht, waardoor ze niet kunnen kiemen. Schors gaat zeker een stukje langer mee, wat de prijs weer compenseert. Hoe harder de soort schors, des te langer kun je deze ongestoord laten liggen. Zo gaan sommige soorten wel 8 jaar mee, mits je de schors wel op een dikte van 8 centimeter aanlegt.

Een ander voordeel van schors is dat beter vocht vasthoudt. Hierdoor worden planten zomers beschermt tegen droogte en winters tegen vorst. Zo kun je zomers rustig een paar weken op vakantie zonder dat de buurman met een gieter langs hoeft te komen. De schors is daarnaast in veel mooie decoratieve varianten te verkrijgen bij tuinshop.nl. Denk bijvoorbeeld aan het warm gekleurde schors van de dennenboom.

Voor in de pot: cacaodoppen

Tot slot, de resten van de chocolade-industrie: cacaodoppen. Ze ruiken niet alleen lekker maag geven ook nog eens extra voeding af aan je planten. Cacaodoppen zijn weliswaar iets te prijzig om in je hele (grote) tuin te gebruiken, maar zijn bij uitstek geschikt voor bloempotten. De planten die je hiermee verzorgt zullen merkbaar langer bloemen en door de natuurlijke kleur bruin vormen de doppen een esthetisch geheel. Ben je geen fan van ongenode gasten in je tuin? Katten en slakken zijn geen fan van de doppen!