Interieurontwerpers en consumenten maken gebruik van hanglampen in bijna elke stijl van huis of kantoor. Gewoonlijk voegen huizenbouwers vaak één plafondarmatuur toe in het midden van een kamer en noemen het dan klaar. Een zwarte hanglamp kan helpen om die monotonie met stijl te doorbreken, en een van de beste dingen over hen is dat ze geen “voetafdruk” achterlaten of kostbare tafelblad ruimte innemen. Dit maakt ze tot de ideale armatuur boven een aanrecht voor de afwas, of boven een badmeubel waar de horizontale ruimte minimaal is, maar het licht dat nodig is voor de taak toch zo belangrijk.

Grootte van een hanglamp bepalen

Denk ook aan hanglampen die een grotere pool van licht bieden, omdat het licht vaak naar beneden is gericht en zo een groter gebied verlicht. Meestal beschouwd als taakverlichting, bieden hanglampen een behoorlijke hoeveelheid licht om te eten, aan een bureau te werken of biljart te spelen. Een ander belangrijk kenmerk voor grotere huizen is dat hanglampen kunnen worden gebruikt om hoge plafonds te overbruggen. Omdat de armatuur normaal gesproken wordt opgehangen aan een snoer, kunnen hanglampen worden opgehangen in een enorme foyer met een plafond van 20 voet en niet alleen het licht toegankelijker maken, maar ook het licht naar beneden brengen tot waar de gasten zijn. Over het algemeen worden hanglampen echter 32 tot 40 centimeter boven een werkblad gehangen.

Traditionele hanglamp verlichting

Traditioneel werd hanglamp verlichting alleen gezien als hedendaagse verlichting, maar tegenwoordig zijn er omgekeerde hanglampen die passen bij klassieke meubels en een decor van Queen Anne tot Louis XIV. Een industrieel nachtkastje past perfect bij laaghangende hanglampen in een slaapkamer bijvoorbeeld. Ontwerpers kijken om hangers in groepen te gebruiken en zij zouden kunnen kiezen om drie hanglampen boven een ontbijtbar te hangen om een punch van kleur aan een anders saai gebied toe te voegen.

Meer comfort en op hun gemak door hanglampen

Mensen voelen zich vaak meer op hun gemak met hanglampen omdat ze zacht zijn, zoals een decoratieve spot, maar niet zo hard. Met gekleurde glazen kappen kunt u een gloed weerkaatsen op zowel voorwerpen als mensen. En de verscheidenheid aan afmetingen van hanglampen – van een lamp ter grootte van een wijnglas tot een gigantische verticale kap – betekent dat u de ruimte boven u kunt vormgeven alsof het kunst is. Bovendien helpen hanglampen de ruimte in een grote kamer te verdelen door meerdere taakgebieden te creëren. Een grote kamer kan bijvoorbeeld hanglampen hebben boven de eettafel, in een bargedeelte, en weer boven een bureau of computerhoek. En hanglampen worden vaak geleverd in sets die mooi bij elkaar passen.