Parkinson is een ziekte waar je niet meer vanaf komt. Het is een ziekte die permanent bij je zal blijven. De ziekte zal in het begin vrij onschuldig zijn, maar de negatieve gevolgen van de ziekte zullen door de tijd heen steeds erger worden. Hoewel de ziekte niet te genezen is, kun je Parkinson wel afremmen door vroegtijdig maatregelen te nemen. Het is daarvoor wel nodig om de ziekte zo vroeg mogelijk te constateren.

Vaak voorkomende symptomen in de vroege periode

Er zijn een aantal ziekte van Parkinson symptomen die niet direct een verband hebben met de ziekte, maar in veel patiënten voor de diagnose wel voorkomen. Wanneer je deze symptomen hebt, betekent het niet meteen dat je Parkinson hebt. Het betekent wel dat de kans groter is dat je deze ziekte hebt. Het eerste symptoom dat je kan krijgen is obstipatie. Hierbij krijg je last van spijsverteringsproblemen. Zo kun je vaak last krijgen van buikpijn en ontlast je niet regelmatig genoeg. Het tweede symptoom is een slaapstoornis. Hierbij heb je last met het in slaap vallen. Zo zul je lang wakker blijven liggen en snurk je vaak tijdens het slapen. Als gevolg kun je overdag erg slaperig worden. Het derde symptoom is veel zweten. Het gaat hierbij om het produceren van overtollig zweet dat niet nodig is om het lichaam koel te houden.

Lichamelijke symptomen van Parkinson

Parkinson heeft ook een aantal lichamelijke symptomen die in de beginfase al te merken zijn. Het kan ten eerste zo zijn dat schrijven steeds moeilijker gaat. Zo zul je tijdens het schrijven eerder kram krijgen en is het handschrift onduidelijk. Ook kun je last krijgen van rillingen in bijvoorbeeld de arm. Een andere vorm hiervan zijn bevingen terwijl je eigenlijk geen activiteiten uitvoert. Andere lichamelijke symptomen die je kunt krijgen zijn trager bewegen, stijve spieren en het niet meer kunnen buigen en strekken van de voeten.

Parkinson en leeftijd

Naarmate je ouder wordt is de kans groter dat je Parkinson zal gaan krijgen. De meesten krijgen Parkinson tussen de 45 en 60 jaar. De meeste symptomen van Parkinson zullen op deze leeftijden beginnen op te duiken. Dit kan natuurlijk ook eerder en later gebeuren. Hoewel het niet vaak voorkomt zou je op erg jonge leeftijd ook Parkinson kunnen krijgen. Merk je een aantal symptomen op, zorg dan dat je meteen naar de dokter gaat.