De banaan kan worden gekweekt als kamerplant in een grote bak. Hij heeft veel natuurlijk licht nodig en moet in de wintermaanden tegen lagere temperaturen worden beschermd. Een bananen kamerplant zal waarschijnlijk geen eetbare vruchten produceren.

Hoe groeien bananenplanten?

Bananenplanten zijn meerjarige kruiden, geen bomen. Een bananenplant heeft een stam die bestaat uit bladstelen die in concentrische cirkels om elkaar heen gewikkeld zijn. De stam is bladerig, niet houtachtig. Nieuwe bladeren groeien op vanuit het midden van de stam en duwen oudere bladeren naar buiten. Aan de basis van een bananenplant, onder de grond, zit een grote wortelstok of knol; dit is het wortelstelsel van de plant.

Bananenvruchten groeien aan bloemstengels die uit het midden van de stam komen. Het duurt ongeveer 9 maanden voordat een bloeiende stengel vruchten produceert. De bloemen veranderen in trossen vruchten; trossen bananen vruchten worden “handen” genoemd; elke individuele vrucht, elke banaan, wordt een “vinger” genoemd.

Bananenvruchten worden in de late zomer gevormd, net zoals een strelitzia. Ze bereiken hun volwassen grootte in het volgende voorjaar. Wanneer de vrucht groen en mollig is, is ze bijna rijp; ze wordt dan van de steel afgesneden. De vrucht rijpt verder nadat hij van de plant is afgesneden. Rijpe vingers verkleuren meestal van groen naar geel. Bakbananen worden geel, dan bruin en vervolgens zwart naarmate ze rijpen.

Nadat een bananenplant vruchten heeft voortgebracht, sterft de bladsteel terug naar de grond. Uit de wortelstok van de plant (ook wel knol genoemd), die veel groeipunten heeft, komen nieuwe bananenplanten tevoorschijn. De baby planten worden “pups” genoemd; pups vervangen de moederplant; ze kunnen ook worden gescheiden van de wortelstok van de moederplant om elders nieuwe planten te beginnen.

Bananenplanten worden tot een meter hoog, afhankelijk van de cultivar. Er zijn ook cultivars die slechts 1 tot 2 meter hoog worden. Bananenbladeren kunnen tot 2 meter breed en 9 meter lang worden, afhankelijk van de cultivar.

Hoeveel water moet je bananenplanten geven?

De enorme bladeren van bananen vereisen een grote hoeveelheid water. Houd de grond gelijkmatig vochtig. Regelmatig diep water geven is essentieel bij warm weer. Bananen gedijen goed in vochtige omstandigheden; geef twee of drie keer per dag water met sproeiers om de vochtigheid rond de planten hoog te houden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Stilstaand water of voortdurend natte grond kan wortelrot veroorzaken, vooral in koele streken. Mulch rond bananen dik om bodemvocht te behouden en ondiepe wortels te beschermen. In streken waar de grond zout is, geef bananen extra water om het opgehoopte bodemzout uit te logen.

Hoe draag je zorg voor bananenplanten?

Bananen hebben in de wintermaanden bescherming nodig. Bescherm de planten tegen vorst; leg een plantendeken over de planten of bouw een frame rond de plant en bedek het met doorzichtig plastic wanneer vorst dreigt. Bananen groeien traag bij temperaturen boven 80°F; ze stoppen met groeien als de temperatuur 100°F bereikt. Bij hoge temperaturen verschroeien de bladeren. Bananen moeten worden beschermd tegen sterke wind om er goed uit te zien; wind kan tere bladeren versnipperen. Grote bladeren en ondiepe wortels maken bananen gevoelig voor omwaaien. Commerciële bananenplanters telen bananen dicht bij elkaar, zodat individuele bananenplanten elkaar ondersteunen en beschermen.