Kerstmis, dat heeft voor iedereen een andere betekenis. Misschien ben je christelijk opgevoed, en vier je het feest op de oorspronkelijke manier. Misschien heb je wel niets met de feestdagen, en sla je ze het liefst over. Of misschien vind je kerstmis vooral een goed moment om tijd te nemen voor elkaar, voor je geliefden en je familie.
Tijd voor elkaar
Voor veel mensen staat Kerstmis toch vooral voor tijd voor elkaar. Tijd om samen te komen, naar elkaar om te kijken, het leven te vieren. Dat doen we traditioneel vooral met familie, maar ook andere naasten, goede vrienden, worden in deze tijd van het jaar niet snel vergeten. Hen die we niet kunnen ontmoeten laten we weten dat we aan ze denken door kerstkaarten te versturen, maar het liefst spreken we met al onze dierbaren af. Even samen zijn, even geen andere verplichtingen. Een heel land dat stilligt, de tijd die even stil lijkt te staan; alles staat in het teken van het feest dat we vieren.
Overal lichtjes!
Kerstmis is een feest van warmte, van gezelligheid. Dat het nu net in de donkerste, koudste periode van het jaar valt, dat is dan wel een beetje onhandig. Gelukkig hebben we daar al lang geleden een goede oplossing voor gevonden: lichtjes. We versieren onze huizen met mooie kerstkaarsen, en maken het met andere kerstverlichting extra knus. We drinken warme dranken, stoken de haard eens op, en hebben het fijn met elkaar.
Zelfs wanneer je niet veel met kerstmis hebt, is het verschijnen van lichtjes overal waar je maar kijkt waarschijnlijk een traditie die je wel zou missen. Huizen stralen licht en warmte uit in deze dagen, en ook (winkel)straten worden sfeervol verlicht. Een fijn gebruik, zo in deze donkere dagen.
Lekker eten
Zeg je kerst, dan zeg je ook lekker eten. Uitgebreid in de keuken staan en een mooi diner bereiden, voor je eigen gezin, de hele familie of al je vrienden. Of van samen uit eten gaan. Of wat dacht je van het typisch Nederlandse gourmetten, dat in deze tijd van het jaar ook zijn piek bereikt? Spreek je op één van de kerstdagen met familie of vrienden af, dan komt daar vrijwel altijd eten bij kijken. Ook in de supermarkten is dat duidelijk te zien. Zij pakken volop uit met feestelijke gerechten die je in de rest van het jaar niet vaak in de winkels ziet liggen.
Wat extra dagen vrij
Ook al vier je kerst niet, is het voor jou geen feestelijke dag, dan nog kun je je erop verheugen. Hoe? Door de extra vrije dagen die vaak om de hoek komen kijken. In de meeste beroepen geldt dat je met kerstmis niet hoeft te werken. Tenzij beide kerstdagen in het weekend vallen, levert je dat dus mooi één of twee vrije dagen op. En dat is altijd lekker, toch?