We weten allemaal dat suiker slecht voor je is. Maar wist je dat sommige suikers ongelooflijke gezondheidsvoordelen hebben? D-mannose is er daar één van. 

Dmannose, d mannose, d’mannose: hoe je het ook spelt, dit ingrediënt is het opschrijven waard. Het is een natuurlijke suiker die voorkomt in veel fruit, groenten en zelfs menselijke cellen. Onderzoekers bestuderen al tientallen jaren de effecten van D-mannose op het lichaam om de voordelen voor de gezondheid vast te stellen. Wat ze hebben ontdekt is verbazingwekkend.

En hoewel D-mannose over het algemeen veilig is en goed wordt verdragen, zijn er enkele risico’s en bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Laten we eerst eens de belangrijkste gezondheidsvoordelen van D-mannose behandelen.  

D-mannose stimuleert de groei van goede bacteriën 

Je lichaam zit vol met goede en slechte bacteriën. De goede helpen je immuunsysteem te ondersteunen, ontstekingen te verzachten en nog veel meer. Sommige onderzoekers geloven dat D-mannose kan werken als een prebioticum, dat de groei van gezonde bacteriën in je darmen stimuleert. 

Als je last hebt van spijsverteringsproblemen of dysbiose (een onbalans van goede en slechte bacteriën), kan D-mannose een effectieve natuurlijke oplossing zijn. 

D-mannose kan urineweginfecties voorkomen

Iedereen die wel eens een urineweginfectie (UTI) heeft gehad, weet hoe frustrerend dat kan zijn. UTI’s ontstaan wanneer bacteriën zich vasthechten aan het slijmvlies van de urinewegen en zich verspreiden. Symptomen zijn onder andere een constante aandrang om te plassen, zelfs als je blaas leeg is, en een branderig gevoel als je dat doet. 

Antibiotica zijn de meest effectieve manier om UTI’s te behandelen. Maar als je steeds terugkerende UTI’s krijgt, kan het voortdurend innemen van antibiotica het risico vergroten dat je er na verloop van tijd resistent tegen wordt. 

Onderzoeken tonen aan dat D-mannose een effectief alternatief kan zijn om UTI’s te voorkomen. De E.coli-bacterie bindt zich aan de D-mannose, maakt zich los van de urinewegen en wordt uitgespoeld via je urine. 

Als je denkt dat je een urineweginfectie hebt, laat je dan altijd meteen door een arts behandelen voordat je enkel en alleen vertrouwt op D-mannose of een ander supplement. 

Welke voedingsmiddelen zijn een natuurlijke bron van D-mannose?

Sommige van de meest voedzame (en lekkere) voedingsmiddelen zitten boordevol natuurlijke D-mannose. Probeer deze voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen voor een D-mannose boost: appels, sinaasappels, perziken, bosbessen, veenbessen, mango’s, aloë vera, zeewier, kool, groene bonen, tomaten en zwarte en rode bessen. 

Wat zijn andere bronnen van D-mannose dan voedsel?

Als je niet genoeg D-mannose binnenkrijgt via je voeding, zijn D-mannose supplementen een goed alternatief. Ze zijn er vaak in capsule- of poedervorm, die gemakkelijk in je favoriete drankje kunnen worden opgenomen. 

Wat is de aanbevolen dosering van D-mannose?

Op dit moment is er geen standaard aanbevolen dosis voor D-mannose. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je niet te veel neemt. Dat is waar veel van de potentiële risico’s vandaan komen. 

Zijn er bijwerkingen of risico’s bij het gebruik van D-mannose?

De meeste mensen kunnen D-mannose zonder problemen innemen. Maar er zijn een paar risico’s waar je rekening mee moet houden, vooral als je hoge concentraties D-mannose in je lichaam hebt. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn een opgeblazen gevoel, diarree en losse ontlasting. 

Omdat D-mannose een suiker is, kan het innemen ervan invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Als je diabetes hebt, kun je het beste met je arts overleggen voordat je D-mannose inneemt om er zeker van te zijn dat je je bloedsuikerspiegel onder controle kunt houden. 

Tot slot moeten kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven voorzichtig zijn met D-mannose supplementen. Er is niet genoeg onderzoek gedaan om de effecten op beide groepen aan te tonen.