De kosten van een tandartsbezoek lopen al snel hoog op. Dat geldt ook bij een mondhygiënist of orthodontist. Een tandartsverzekering dekt de kosten helemaal of gedeeltelijk, dit hangt natuurlijk af van de zorgverzekering die jij hebt afgesloten. De kosten voor het afsluiten van een aanvullende tandverzekering is net altijd voordeliger, dan het zelf betalen van de eenmalige kosten. Jij kan jouw tandartsverzekeringen vergelijken bij Vergelijkdezorgverzekeringen.nl. Zo weet jij bij welke zorgverzekeraar het voordelig is om een tandverzekering af te sluiten voor het nieuwe jaar. 

Wat kan je met een tandartsverzekering?

Bij de meeste zorgverzekeraars wordt een controlebeurt, het vullen van een gaatje, het trekken van tanden of kiezen en mondhygiëne 100% vergoed door jouw zorgverzekeraar tot en met 18 jaar. Ben je ouder dan 18 jaar, dan dien je dit zelf te betalen. Een aanvullende tandartsverzekering vergoedt jaarlijks een bepaald bedrag van de tandartskosten. Dit bedrag verschilt, afhankelijk van welk soort aanvullende verzekering je hebt afgesloten.

Wat vergoedt een basisverzekering bij een tandartsbezoek?

De meeste basiszorg, zoals het vullen van een gaatje, tand trekken of een controlebeurt worden verzekerd door jouw zorgverzekering tot 18 jaar. Ben je dus ouder dan 18 jaar dan zul jij jezelf hiervoor moeten verzekeren. De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket. Wanneer je geen tandartsverzekering afsluit, betaal je alle behandelingen zelf. Moet je vaak naar de tandarts dan is het verstandig om wel een tandartsverzekering af te sluiten. Een tandartsverzekering is niet verplicht om af te sluiten. Wanneer jij ervoor gekozen hebt om toch een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten, dan is het tevens mogelijk om de tandartsverzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar jij jouw basisverzekering hebt afgesloten. Het is dus verstandig om dit te vergelijken met jouw huidige verzekering

Wanneer is een tandartsverzekering verstandig?

Het afsluiten van een tandverzekering is vrijwillig. Je moet dus zelf bepalen of een tandartsverzekering voor jou rendabel is. Wanneer jij een schoon en goed gebit hebt, is het meestal niet nodig om een tandverzekering af te sluiten. Ga je zelden naar de tandarts en heb je bijna nooit gaatjes? Dan kan je beter geen tandartsverzekering afsluiten. Je betaalt dan met een tandverzekering vaak meer premie dan wat je zou betalen wanneer je de kosten zelf volledig vergoedt. Verwacht je het komende jaar veel naar de tandarts te moeten, dan is het wel verstandig om er een verzekering voor af te sluiten.