Woon je in een verouderd huis, of ben je wellicht net verhuisd? Dan kan het zijn dat het schakelmateriaal in de woning verouderd is. In dit geval is het slim om deze te gaan vervangen. Het vervangen van de stopcontacten kan lastig zijn, omdat je niet precies weet waar je aan toe bent. Wij willen je hier graag bij helpen. In dit blogbericht geven we je meer informatie over het aanschaffen van schakelmateriaal.

Hoe ziet schakelmateriaal eruit?

Schakelmateriaal bestaat altijd uit drie delen. Allereerst heb je het basiselement. Deze wordt in de muur geplaatst en is verantwoordelijk voor de werking. Denk bijvoorbeeld aan een wandcontactdoos, schakelaars of een dimmer. Vervolgens heb je de centraalplaten of bedieningspanelen. Dit wordt op het basiselement geplaatst en zorgt zo voor een mooie afwerking. Dit zijn bijvoorbeeld de bedieningsknoppen voor een lichtschakelaar of de ingang van een stopcontact. Tot slot is het derde onderdeel het afdekraam. Dit wordt om het bedieningspaneel geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de schakelaar op een goede manier afgewerkt is en er mooi uit ziet. 

Verschillende soorten schakelmateriaal

Als je dacht dat je enkel de keuze hebt tussen een normale lichtschakelaar en een dimmer, dan heb je het fout. Er zijn namelijk veel meer keuzes die je hebt bij het kopen van schakelmateriaal. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog eens verschillende soorten stopcontacten die je kunt laten plaatsen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om schakelaars met bewegingsmelder te plaatsen. Wanneer er een beweging gedetecteerd wordt, zal de schakelaar om springen. Vervolgens kun je ook een jaloezieschakelaar plaatsen, waarmee je de zonwering kunt bedienen. Ga je stopcontacten plaatsen? Kies dan voor een stopcontact met USB aansluiting. Hiermee kun je direct twee apparaten tegelijk opladen. Dat is natuurlijk wel zo makkelijk!

Verschillende keuzes die je moet maken

Als je het schakelmateriaal in je woning gaat veranderen, heb je verschillende keuzes die je kunt maken. Allereerst is het slim om met een enkel merk te werken in het hele huis. Het kan namelijk per merk verschillen hoe het bevestigt moet worden. Als je maar een merk hebt, wordt dit dus veel makkelijker. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de series te kijken. Het zou namelijk voor kunnen komen dat je verschillende series niet met elkaar kunt verbinden. Vervolgens ga je een kleur kiezen voor je schakelaars. Deze kun je erg leuk combineren met je interieur. Heb je bijvoorbeeld veel zwarte elementen in je woning? Dan kun je de schakelaars ook in het zwart laten plaatsen. Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat je schakelmateriaal aan de wetgeving voldoet. Zorg er dan ook voor dat het veilig geplaatst wordt!