Heb jij last van een vermoeide uitstraling? Bijvoorbeeld door wallen onder de ogen of hangende oogleden, dan kan een ooglidcorrectie voor jou de oplossing zijn. Bij deze populaire ingreep wordt er onderscheid gemaakt tussen de bovenooglidcorrectie en onderooglidcorrectie.

Boven- of onderooglidcorrectie?

Bij hangende oogleden wordt er gekozen voor een bovenooglidcorrectie met als resultaat een frissere uitstraling. Heb je last van wallen onder de ogen of verslapte onderoogleden? Dan biedt een onderooglidcorrectie uitkomst. In sommige situaties kiest de behandelende voor een boven- en onderooglidcorrectie.

Voordelen van een ooglidcorrectie

Net als iedere cosmetische of medische ingreep heeft een ooglidcorrectie ook voor- en nadelen. Voor iedereen die een ooglidcorrectie overweegt hebben we de voordelen en nadelen in één overzicht gezet. De voordelen van een ooglidcorrectie zijn:

  • Minder last van hoofdpijn. Veel mensen met hangende oogleden hebben regelmatig te maken met hoofdpijn. Zware oogleden zorgen er namelijk voor dat je ze regelmatig optrekt, waardoor hoofdpijn wordt veroorzaakt. Door een bovenooglidcorrectie worden de oogleden gecorrigeerd en is het niet langer nodig om je wenkbrauwen op te trekken. Dit heeft als gevolg dat de hoofdpijn afneemt.
  •  Vermoeide ogen zijn verleden tijd. Met overhangende oogleden kost het moeite om je ogen open te houden, waardoor je ogen sneller vermoeid raken. Bij hangende oogleden krijgt men dan ook vaak last van vermoeide ogen. Tijdens een ooglidcorrectie wordt de overtollige huid verwijderd, waardoor je ogen openhouden weer vanzelf gaat. Met als resultaat minder vermoeide ogen.
  • Ervaar beter zicht. Wanneer je bovenste ooglid afzakt tot over je pupil wordt je zicht belemmerd. Tijdens een ooglidcorrectie wordt overtollig huid- en vetweefsel verwijderd, waardoor je na de ingreep beter zicht ervaart.
  • Geen littekens. Een groot voordeel van een ooglidcorrectie is dat chirurgen deze ingreep met minimale incisies in huidplooien of vlak onder de wimperrand kunnen uitvoeren. Na het herstel zijn er nauwelijks tot geen littekens zichtbaar.
  • De ingreep is pijnloos. Een ooglidcorrectie wordt altijd uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, waardoor de gehele ingreep pijnloos is. Na de behandeling zullen je ogen iets opzwellen en blauw verkleuren. Na een paar dagen is de napijn volledig verdwenen.

Nadelen van een ooglidcorrectie

Hierboven noemde we al eens dat een ooglidcorrectie, net als elke cosmetische en medische ingreep, naast voordelen ook nadelen heeft. Een ooglidcorrectie heeft vooral veel interessante voordelen, echter zijn er ook een aantal (mogelijke) nadelen. Deze nadelen van een ooglidcorrectie zijn:

  • Geen vergoeding. In de meeste gevallen worden ooglidcorrectie niet of beperkt vergoed door de zorgverzekeraar. Wordt een ooglidcorrectie om cosmetische redenen uitgevoerd, dan kom je sowieso niet in aanmerking voor vergoeding. Zo worden onderooglidcorrecties worden vrijwel nooit vergoed. Bij een medische indicatie kan een bovenooglidcorrectie vergoed worden. Houd er rekening mee dat een (gedeeltelijke) vergoeding slechts een enkele keer voorkomt.
  • Resultaat heeft tijd nodig. Na de ingreep zie je niet direct het eindresultaat. Na de behandeling zijn je ogen namelijk wat gezwollen en blauw verkleurd, bovendien hebben ze tijd nodig om te herstellen. Na een hersteltijd van 3 tot 6 maanden wordt het definitieve resultaat van de ingreep zichtbaar.