Op een wat oudere leeftijd is het wellicht verstandig om te denken aan verzorging aan huis. Zodra het niet meer goed lukt in het huishouden of wat betreft andere zaken, is het een optie om hiervoor te kiezen. Lees je goed in over verzorging aan huis. In dit artikel delen we tips en informatie.

Type verzorging

Denk allereerst na over het gewenste type verzorging, evenals de frequentie. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Soms wordt er gekozen voor mantelzorg vanuit de familie. Maar dit is niet altijd een optie. Ook professionele verpleging is een goede keuze, zoals wijkverpleging. Het kan wel wat apart voelen om vreemden in huis te hebben, maar gelukkig went dit snel. Wil je je spullen voor de zekerheid veilig stellen? Dit kan in kluizen, waar je bijvoorbeeld documenten in kunt opbergen. Dergelijke stappen kunnen al voor een veiliger gevoel zorgen. Leer de verpleegkundigen ook zo snel mogelijk kennen door een praatje te maken: dit laat je sneller aan de situatie wennen.

Praktische situatie

Het is verstandig om de woning zo praktisch mogelijk in te richten voor de verpleging aan huis. Dit begint al bij binnenkomst. Met sleutelkluisjes kan de verzorging eenvoudig binnenkomen. Na afloop kan de sleutel weer veilig worden opgeborgen. En de verpleger hoeft zo niet per se met een hele sleutelbos per adres rond te lopen. Zorg er verder voor dat je een plekje aan de kapstok vrijmaakt voor zijn of haar jas en tas. En maak dat de verpleging alle benodigdheden in je huis goed kan vinden. Dit kun je natuurlijk ook toelichten als hij of zij er is.

Zorgalarm installeren

Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Met name als je alleen woont, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan een val, bijvoorbeeld bij de trap of in de badkamer. Het is slim om een zorgalarm te laten installeren in huis. Hierbij kan er op een knop worden gedrukt en worden er verpleegkundigen opgeroepen. Hang zo’n knop op in verschillende ruimtes in de woning. Of draag er een als ketting: dit is nog wel een veiligere optie. Je moet je er een beetje overheen zetten in het begin, maar het is voor eigen bestwil.

Veilig thuis

Om de kans op een ongeluk in huis te verkleinen, is het nodig om het huis zo veilig mogelijk in te richten. Word het lopen op de trap moeilijk? Dan is het wellicht tijd voor een traplift. Of haal bijvoorbeeld het bed naar de benedenverdieping toe, zodat de bovenverdieping niet noodzakelijk meer (dagelijks) in gebruik is. Over het bed gesproken: een elektrisch verstelbaar bed verhoogt het wooncomfort. Ditzelfde geldt voor een elektrisch verstelbare fauteuil. Opstapjes in de woning kunnen een gevaar vormen: mogelijk kunnen deze vlak worden gemaakt of kunnen drempels worden afgedekt met een drempelhulp. Loop je met een rollator door de woning? Dan is het belangrijk dat er niets uitsteekt om achter te blijven haken. Het is sowieso een goed idee om brede gangpaden in te richten, zodat je makkelijker van A naar B kunt komen. Al deze zaken dragen bij.