Verduurzaming in de Nederlandse horeca is geen trend of rage, maar een doelstelling voor de langere termijn die een groot verschil kan maken. De Koninklijke Horeca Nederland jaagt al tijden de duurzamere vorm van horeca aan, mede omdat juist deze sector een grote impact heeft op milieu en maatschappij. Vaak wordt echter gedacht dat duurzamer ondernemen in de horeca veel geld kost, terwijl dit je veel meer op kan leveren op verschillende manieren. 

Duurzame oplossingen die je geld opleveren

Ben jij een van de horecaondernemers die al gekeken heeft naar de mogelijkheden om zelf kruiden te verbouwen, misschien achter je restaurant zelf of in de keuken waar je ruimte kunt maken voor een kruidenbak? Door zelf kruiden (of zelfs groenten wanneer je meer ruimte hebt) te verbouwen, bespaar je niet alleen op de kosten. Je zorgt er ook voor dat je meer klanten aan kunt trekken. Dit geldt overigens voor de meeste maatregelen en aanpassingen die je doet.

De kritische consument is namelijk milieubewust en let tegenwoordig op duurzaamheid en bewust omgaan met de ingrediënten en energie die we hebben. Wanneer jij als restauranteigenaar aan kunt tonen dat je duurzaam onderneemt en lokale ingrediënten gebruikt, trekt dit extra gasten aan. Zeker wanneer deze weten dat lokale ingrediënten die ‘in het seizoen’ zijn, ook veel smakelijker zijn. Wellicht direct een idee om een filter onder je voorspoeldouche kraan te zetten, zodat je het afvalwater op kunt vangen en filteren voor je moestuintje. 

Vervangen van oude apparaten levert je nog meer geld op

Heb je toevallig (zeer) verouderde apparaten in je horecabedrijf staan? Dan is het vervangen van die oude oven of magnetron een slimme zet. Met de hoge energieprijzen van dit moment zijn zij namelijk een stiekeme boortoren op je portemonnee. Nieuwere, zuinigere modellen werken niet alleen beter, ze verbruiken ook nog eens veel minder energie waardoor je maandelijks geld overhoudt. 

Kijk zeker eens bij Horecagemak om te zien hoe aantrekkelijk geprijsd energiezuinige horeca-apparatuur tegenwoordig is, zodat je direct kunt beginnen met sparen.

Aandacht voor kwaliteit moet blijven

Het is goed om tegelijkertijd de aandacht te blijven houden voor kwaliteit. Gelukkig zijn de meeste stappen richting verduurzaming niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de kwaliteit van het eten dat geserveerd wordt aan de gasten, waarmee we duidelijk van een win-winsituatie kunnen spreken voor de horecabedrijven.