Je kunt natuurlijk de thermostaat een flinke zwieper geven wanneer je aangenaam de koudste maanden door wilt, maar dat is op de lange termijn geen oplossing.
Pak het probleem juist bij de kern aan! Mocht jij het constant koud hebben, dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk een oorzaak die jij heel gemakkelijk kunt oplossen. Houd comfort, hygiëne en gezondheid hoog in het zadel tijdens de meest kille periode van het jaar dankzij onze onderstaande tips.
Isolatie
Wil je iets behouden, dan laat je het natuurlijk niet los. Logisch, toch? Dat werkt voor warmte net zo. Mocht jij namelijk bepaalde plekken in huis hebben – gaten en kieren bijvoorbeeld – waar dit door kan ontsnappen, dan doe je er alles aan om dat te voorkomen. Dicht deze naden en kieren goed af met isolatiekit, bijvoorbeeld. Bevestig tochtstrips aan ramen en deuren waar en wanneer dat nodig blijkt te zijn. Je kelder, zolder en dak kunnen ook nog wel eens de grote boosdoeners zijn in dit verhaal. Roep er eventueel een expert bij die jouw dak kan repareren, wanneer dit de oorzaak van al die frisheid in huis is.
Lees ook: Jouw nieuwe woning duurzaam maken
Rookkanalen
Dankzij de toevoeging van haardhout aan jouw open haard, wordt het binnen weer lekker behaaglijk. Dan zet je natuurlijk wel je rookkanalen open. Dooft het vuur weer, dan moet je niet vergeten om die snel weer dicht te doen, aangezien dan de warmte juist ontsnapt en kou binnenkomt. Heb je helemaal voor niks zitten stoken! En haardhout van een beetje kwaliteit is duur, kunnen we je vertellen…
Ventilatie
Het is enigszins verwarrend, maar voor jouw gezondheid en de algehele hygiëne in huis moet de boel met regelmaat gelucht worden. Zet daarom iedere dag even kort een raam of deur open in iedere ruimte van je huis.
Verwarming ontluchten
Klotsende geluiden in je radiatoren geven je aan dat je een probleem hebt. De verwarmingselementen zijn dan namelijk gevuld met luchtbellen, die de warmteafgifte ervan beperken. Al wat je hiervoor hoeft te doen is met een slang jouw radiatoren ontluchten.
CV-ketel wintercheck
Natuurlijk wil je iedere dag zeker zijn van het perfecte functioneren van jouw cv-ketel. tegen de winter kan een extra controle geen kwaad en sowieso wil je dat het apparaat ieder jaar minstens één keer grondig nagekeken wordt door een expert. Anders kun je fluiten naar warm water!
Verlichting
Bespaar het milieu én de inhoud van jouw portemonnee door energiezuinige lampen aan te schaffen. Zeker in de winter doe je eerder je lampen aan, omdat het immers sneller donker wordt. Dan wil je niet je energierekening onnodig ophogen met energie slurpende lampen!
Kranen en afvoer buiten
Al wat met vorst in aanraking kan komen, moet beschermd worden. Zo dien je jouw dakgoten na te kijken op (natuurlijk) afval. Verwijder dit tijdig, opdat het geen verstoppingen kan veroorzaken. Sluit bovendien je buitenkranen af omdat je die toch niet gebruikt, en anders de leidingen kapot kunnen vriezen. Berg tuinslangen en koppelstukken droog en veilig op.