Met je tijd meegaan. Die uitdrukking kun je ook heel anders uitleggen, of anders formuleren: de tijd met jou laten meegaan. Wat bedoelen we daar precies mee?

Ja, we hadden oorspronkelijk ‘uitstel van executie’ in gedachten, maar dat komt toch wat te luguber over. Want wat heb je er nou aan wanneer iets dat je koopt binnen de kortste keren stuk gaat? Dat is het probleem dat wij hier proberen te tackelen. Veel mensen kiezen – vaak onbewust – voor producten die het gewoonweg veel te kort volhouden. Dat is niet alleen zonde voor je portemonnee: ook het milieu wordt hier slachtoffer van. Er moeten immers weer al dan niet fossiele brandstoffen worden aangeboord om de vervangingsproducten te maken. En dat keer op keer!

In plaats daarvan kies je liever voor kwaliteit, waar wel een hoger prijskaartje aan kan zitten. In plaats van voor zomaar iets te kiezen, doe je er dus verstandiger aan om je te verdiepen in waar jouw aankopen van gemaakt zijn en hoe lang je er profijt van zult hebben. Dat geldt voor alles van meubels tot witgoed en andere huishoudelijke apparaten en producten.

Wat heb je nodig?

Een hele simpele vraag die een heel simpel antwoord kan krijgen. Jij wilt iets kopen en je hebt een ruime keuze aan verschillende opties. Hartstikke mooi, dat je die selectie zelf mag maken! Alleen, waar baseer je die op? Het liefste op de gebruikte materialen. We gaven dat hierboven al een beetje weg. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een nieuwe deur voor binnen of buiten met bijpassend zwart deurbeslag, dan zijn kan een kunststof profiel de uitkomst zijn. Kies wel bewust voor een fabrikant die dit materiaal op een duurzame wijze produceert. Het grote voordeel aan een kunststof deur is immers dat het heel lang meegaat en dat deze weinig tot geen onderhoud nodig heeft. 

Wat kun je er nog meer mee?

Ja, deuren zijn… deuren. Tenminste, we gaan maar even uit van het vorige voorbeeld. Maar het gaat er niet zozeer om wat je er nu allemaal mee kunt maar juist later. Want zodra jouw product – je deur dus, in dit geval – zijn beste tijd heeft gehad, zou het zonde zijn dat die zomaar pardoes op een vuilnisbelt belandt. Want wat nou als er allemaal andere producten van gemaakt kunnen worden? Puur met het oog daarop is het dus voor iedereen – jou, het milieu, de verwerkende industrie en de gebruiker na jou – beter om jouw product te laten recyclen.

Lees ook: Duurzaam tuinieren

Trek die portemonnee maar!

Nu willen we je niet direct alles laten vergeten wat we hierboven hebben gezegd. Maar we toch is het belangrijk om naast het milieu en duurzaamheid ook aan jezelf te denken.

Dat wil zeggen: bij een beperkt budget heb je een gulden middenweg nodig. Of je vervangt niet alles in één keer, ofwel ga je voor de beste oplossing die jij je op dit moment kunt veroorloven. Keulen en Aken zijn niet in één dag gebouwd, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en de wereld – en dus ook het milieu – redden doe je niet in je eentje.