De weelderige fluwelen stof bestaat al jaren en meestal wordt deze stof geassocieerd met stijl en luxe. Het geeft een gevoel van drama, wat misschien wel komt door de ouderwetse glamour films die we kennen waar velvet veelvuldig gebruikt werd. In 2021 wordt deze decadente stof veel gecombineerd met antieke materialen en geeft men er een trendy wending aan. Wij bespreken hier wat de laatste trends zijn met velvet en hoe het de komende tijd gebruikt wordt in het interieur.

Gooi het lekker door elkaar

Een veel gehoord advies van de interieur designers is om velvet veelvuldig te combineren met andere materialen, patronen en stoffen. Als je fluweel op fluweel combineert kan het een gedateerde en iets te traditionele uitstraling geven. Dit kan voorkomen worden door bijvoorbeeld katoenfluweel te combineren met meer tastbare stoffen of meubelen, zoals een stel mooie Boucle stoelen of grof linnen op de banken. Denk eerst goed na over het design dat jij in jouw interieur toe wilt passen en probeer dan meerdere combinaties uit. Wees niet bang om te mixen en matchen!

Een zachte look

In voorgaande eeuwen werd velvet voornamelijk neergezet als dominant middelpunt met veel donkere en dramatische uitstralingen. Tegenwoordig hoeft velvet allemaal niet meer zo prominent aanwezig te zijn en is de trend juist vaak dat de fluwelen stof ingezet wordt om lichtere en zachtere tinten te contrasteren met strakke en eigentijdse stoffen en materialen. Hier en daar kan velvet nog wel gebruikt worden in levendige kleuren, maar denk dan allereerst aan tinten als groenblauw en saliegroen in plaats van de donkere versies van deze kleuren.

Het gaat om de details

Velvet is een eeuwige favoriet voor als het neerkomt op accessoires in de kamer plaatsen. Neem bijvoorbeeld een velvet kussen. Deze simpele aanvulling van de bank kan meteen de hele ruimte een andere atmosfeer geven. Velvet wordt daarom vaak gebruikt om het interieur helemaal af te maken en verschillende aspecten in een ruimte bij elkaar te brengen. En niet alleen kussens, maar ook een kleedje (op de vloer of aan de muur) of gordijnen van fluweel kunnen de ruimte een metamorfose geven. En als je verder nog helemaal geen velvet in huis hebt kun je iets gedurfder zijn door bijvoorbeeld opvallende groene fluwelen stoelen van Richmond Interiors bij de houten eettafel plaatsen.

Tip: Statement Sofa

De trend van een velvet bank is al een aantal jaren zichtbaar. Door een mooie velvet bank (de statement sofa) prominent in de ruimte te plaatsen, transformeer je meteen de hele ruimte en heeft de kamer verder niet veel meer nodig.