Als je lenzen draagt heb je je misschien wel eens bezig gehouden met de vraag of je moet kiezen voor maandlenzen of voor daglenzen. Hoewel de daglens veel voordelen heeft qua gebruiksgemak, is het nadeel natuurlijk de prijs. Iedere dag een nieuw setje lenzen kopen is duurder dan eens per maand, wat voor zowel lenzen met cilinder als zonder cilinder kan gelden.

Voordelen van een daglens

Het grootste voordeel van een daglens ten opzichte van een maandlens is het draagcomfort. Veelal zijn dit soort lenzen wat dunner, waardoor er meer zuurstof doorheen kan komen. Dit zorgt voor meer comfort bij het dragen van de lenzen en dat kan dus uitkomst bieden als je bij je maandlenzen last hebt van bijvoorbeeld droge ogen, of gewoon vindt dat ze niet prettig aanvoelen bij het dragen. Ook bij het sporten kan dit prettig zijn, aangezien dit soort lenzen daar veel minder last zullen geven. Maar ook is het heel hygiënisch. Je hoeft niet elke dag de lenzen schoon te maken, waardoor je hier ook niet laks in kan zijn en waardoor je ook geen lenzenvloeistof nodig hebt.

Maandlenzen

Belangrijk voordeel van maandlenzen zijn dat je wat voordeliger uit bent. Doordat je niet elke dag nieuwe lenzen in hoeft te doen bespaar je in kosten, maar volgens velen is het wel minder prettig dragen. Je bent ook meer bezig met het onderhouden van je lenzen, aangezien ze niet maar een wegwerpproduct vormen. Omdat ze een maand mee moeten, moeten ze veel beter worden onderhouden en dat is dus gedoe met hygiëneregels en dergelijke. Ook is het wat minder makkelijk meenemen op vakantie. Nu is het qua comfort overigens ook maar net wat je zelf wil, aangezien maandlenzen er in vele soorten en maten zijn en er een ruime keuze is in materiaal.

Weeklenzen

Een mooie tussenoplossing is de weeklens. Er zijn weeklenzen die je twee weken lang overdag kunt dragen. Maar er zijn ook weeklenzen die je een week lang overdag én ‘s nachts kunt dragen. Overleg dit altijd wel eerst met je optometrist, want dit soort lenzen zijn niet geschikt voor iedereen. Weeklenzen hebben daardoor dus vaak geen onderhoud nodig zoals maandlenzen dat wel hebben. Als je de lenzen alleen overdag draagt moet je weeklenzen natuurlijk ‘s avonds wel goed schoonmaken en bewaren in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Als je deze lenzen onafgebroken dragen kan, kan dit een hele mooie optie zijn daglenzen en maandlenzen in.