Veel mensen hebben houten tuinmeubels in hun tuin staan. Het ziet er mooi uit en zorgt voor een warme sfeer en is ook veel te vinden op sites die zich richten op tuin inspiratie. Een nadeel aan houten tuinmeubels is dat ze wel goed onderhouden moeten worden. Het is bijvoorbeeld goed om je tuinmeubels om de zoveel tijd te schilderen. Dit kan best een ingewikkelde klus zijn en zeker als je niet weet hoe het moet. Ga je de meubels beitsen of ga je ze misschien in een vrolijke kleur schilderen? En op welke manier doe je dit dan? In dit artikel wordt er stap voor stap besproken hoe je je tuinmeubels moet schilderen!

Klaarmaken van het meubel

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat het meubel klaar is om geschilderd te worden. Hieronder staan de stappen beschreven die je moet doorlopen voor het klaarmaken van je meubel.

1. Het meubel uit elkaar halen

Als eerste is het handig om het meubel uit elkaar te halen. Op die manier is het namelijk een stuk makkelijker om te verven. En het voordeel is daarvan ook dat je bij alle lastige hoekjes kan. Als je tuinmeubel nogal complex in elkaar zit, kan het handig zijn om een paar foto’s te maken voordat je het uit elkaar haalt.

2. Schoonmaken

Als je meubel uit elkaar is gehaald is het belangrijk om je meubel schoon te maken. Vaak zit er namelijk een flinke laag vuil op een meubel nadat hij al een lange tijd niet meer is schoongemaakt. Maar gelukkig kun je tuinmeubels op een simpele en goedkope manier schoonmaken. Met een goede ontvetter kom je al een groot eind. Ammoniak en spiritus zijn minder goede voorbeelden van ontvetters. Een verfreiniger is dan wel weer een goed voorbeeld. Verfreinigers werken erg goed en zijn redelijk goedkoop. Als er groene aanslag zit op je tuinmeubel is het handig om dit eerst weg te halen met een borstel of gebruik te maken van groene-aanslag-reiniger.

3. Verflagen verwijderen en schuren

Na het schoonmaken kan het natuurlijk wel zijn dat er nog een oude verflaag op je tuinmeubel zit. Als de verflaag nog goed is, hoeft er weinig te gebeuren. Dan kun je hier gewoon makkelijk overheen schilderen. Wel is het goed om de onderdelen dan nog even te schuren. Dit doe je in het geval van een goede verflaag met fijn schuurpapier. Daarmee wordt P160 of hoger bedoeld. Als er een oude verflaag op zit die niet meer zo goed is, is het belangrijk om te kijken hoe goed de verflaag nog hecht. Waar de verf niet meer goed hecht moet je de oude laag er afschrapen. Het kan ook zijn dat de verflaag nergens meer goed hecht. In dat geval kun je de verflaag er het best afhalen met een verfbrander of verfafbijt. Na het verwijderen van de verflaag moet je de onderdelen nog even schuren. Als het hout schilferig, oud of poreus is, kun je het best beginnen met grof schuren (P60 of P80). Grof schuren zorgt ervoor dat het hout ruw wordt en daardoor hecht de verf beter. Daarna kun je verder gaan met fijner schuurpapier. Als je het hout pas geschuurd hebt of het is alleen wat verweerd, kun je het middelgrof schuren (P100 of P120). Nadat je dat hebt gedaan kun je verder gaan met fijn schuren voor een gladder resultaat.

Het meubel verven

Als je dan eindelijk klaar bent met het klaarmaken van het meubel, kun je eindelijk beginnen met het verven. Maar daar komt meer bij kijken dan je denkt. Heb je wel of geen grondverf nodig? Welke verf is geschikt voor jouw tuinmeubel? Hieronder staan alle stappen die je moet doorlopen voor het verven!

1. Wel of geen grondverf?

Grondverf zorgt er onder andere voor dat de verflaag uiteindelijk goed gaat hechten aan het tuinmeubel. Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten bij het gebruiken van grondverf. Het zou kunnen dat je al een goede verflaag hebt zitten op het meubel die al het hout bedekt. In dat geval hoef je geen grondverf te gebruiken. Als je gaat beitsen met buitenbeits hoef je ook geen grondverf te gaan gebruiken. Beitsen betekent eigenlijk dat je een laag op het hout aanbrengt. Deze laag beschermt het hout dan tegen bijvoorbeeld wind en zon. Er zijn verschillende hout beitsen kleuren voor jouw project. Als je kaal hout hebt, is het wel belangrijk om grondverf te gebruiken. Er zijn verschillende kleuren en soorten grondverf om uit te kiezen. Als je al weet met wat voor verf je het meubel wilt gaan verven is het handig om het meubel met een grondverf te verven met dezelfde basis als de definitieve verf.

2. Definitief verven

Het is eindelijk tijd om het meubel echt te gaan verven. Als je buitenmeubels gaat verven is het slim om een verf te kiezen op terpentinebasis. Dit is een goede buitenverf die goed tegen de verschillende weersomstandigheden kan. Je kunt ook kiezen voor een verf op waterbasis, maar het is dan wel slim om een vertrouwd merk te kiezen. Het best kun je je tuinmeubels twee keer verven. Tussendoor is het handig om nog een keer licht en fijn te schuren.

Het meubel weer in elkaar zetten

Als het meubel dan eindelijk af is, is het tijd om hem weer in elkaar te zetten. De foto’s die je hebt gemaakt kunnen nu erg handig te pas komen. Als de meubels weer in elkaar staan kun je ze gelukkig weer voor een lange tijd met rust laten.