Tijdens deze coronaperiode zijn we met zijn allen veel thuis gaan werken. Een leuke thuiswerkplek is heel belangrijk om de juiste sfeer te creëren zodat je lekker aan het werk kan. Waar moet je allemaal op letten en hoe kun je ervoor zorgen dat de akoestiek op je thuiswerkplek optimaal is? In dit artikel leggen we je er graag alles over uit. 

Belangrijke meubels 

Om te beginnen moet je beslissen waar je aan het werk wilt gaan. Het liefst is dit een afgelopen, aparte kamer zodat je zo min mogelijk gestoord wordt door huisgenoten of andere afleidingen. Zorg ervoor dat je alle belangrijke meubels hebt waarmee je een hele dag aan de gang kan. Denk aan een goed bureau en een goede bureaustoel en bijvoorbeeld een printer, telefoon en laptop. Zorg er ook voor dat de internetverbinding sterk is om de hele dag probleemloos te werken. 

Een verstelbaar bureau is een nieuwe trend, waardoor er niet alleen zittend maar ook staand gewerkt kan worden. De hele dag zitten is natuurlijk niet gezond, dus tussendoor een beetje staan kan geen kwaad. Aangezien we het merendeel van de dag zitten, is een goede ergonomische stoel zeer belangrijk om zeker niet op te bezuinigen. 

Hoe richt ik mijn thuiswerkplek leuk in?

Om een gezellige en fijne thuiswerkplek te hebben is de inrichting natuurlijk al het halve werk. Gebruik leuke accessoires die jij leuk vindt en waardoor je graag op de thuiswerkplek bent. Houdt de inrichting daarentegen wel eenvoudig en opgeruimd; dus geen overdaad aan accessoires. Hierdoor wordt de werkplek meteen heel rommelig en druk en dit werkt niet prettig. Je wilt he thuiswerkplek en bureau opgeruimd houden, zodat je het prettigst kan werken en niet overprikkeld worden door allerlei accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een planner, inspirerende foto’s en afbeeldingen of plantjes. Planten in de ruimte zorgen voor meer zuurstof, waardoor je langer geconcentreerd kan werken. Zorg er tenslotte ook voor dat de kleuren in de ruimte op elkaar zijn afgestemd zijn een één geheel vormen. Kies voor rustige kleuren en prints, zodat je niet wordt afgeleid door gekke kleuren en printjes in de ruimte. 

De akoestiek op jouw thuiswerkplek 

Een ruimte waarin het galmt of het hol klinkt, werkt voor niemand prettig. Zeker niet als je veel aan het (video)bellen bent met mensen. Zorg er dus voor dat de akoestiek op je thuiswerkplek goed is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gordijnen op te hangen in de ruimte. Gordijnen nemen geluiden op, waardoor deze niet worden teruggekaatst in de ruimte. Bovendien geven ze meteen een fijne sfeer aan de ruimte. Wil je de akoestiek verbeteren, dan zou je een vloerkleedje op de grond kunnen leggen. Je moet in gedachten houden dat hoe meer stoffen en texturen een ruimte heeft, hoe beter het geluid kan worden opgenomen. Zet bijvoorbeeld een stoffen poef in de hoek of hang een canvas doek aan de wand. Een voorbeeld van zo’n canvasdoek is speciale akoestische fotokunst van het bedrijf Wallstars; dit is een groot doek met een open structuur met de print van een leuke foto. Het geluid kan door de open structuur naar zogenoemde akoestische panelen die achter de foto zijn geplaatst. Op de manier wordt geluid opgevangen in plaats van terug de ruimte in gekaatst.