De lente laat nog even op zich wachten, maar het is handig om alvast de eerste voorbereidingen treffen om dit jaar nog meer uit je terras te halen. Hoe kun je nou, wanneer het weer het toelaat, vooral genieten van je tuin en terras, in plaats van constant in de weer te zijn om de boel netjes en verzorgd te houden? Met andere woorden, hoe bestrijd je effectief onkruid, nog voordat het begint te groeien? Laten we eerlijk zijn, onkruid is niet mooi, het woekert snel en schoffelen is aan niemand besteed. Daarom zijn hier een paar handige tips om het gevecht met onkruid te winnen. 

Vuur voor mooiere natuur

We moeten eerlijk bekennen dat het helaas is niet mogelijk is om onkruid voor altijd te verwijderen, maar je kunt wel zorgen dat het langer wegblijft. Een milieuvriendelijke manier om dat te doen is door gebruik van hitte. Een onkruidbrander is hiervoor de makkelijkste manier. De hete lucht van dit apparaat vernietigt het onkruid tot aan de wortel. Het werken met een brander is niet voor iedereen weggelegd. Pas bijvoorbeeld goed op bij houten schuttingen en blijf niet te lang op één plek branden als je geen schade wilt aan je tegels. 

Azijn is ook fijn

Een ander gemakkelijk huis-tuin-en keukenmiddel is schoonmaakazijn. Het enige wat je hoeft te doen is de azijn aan te lengen met water en met een gieter over de tegels van je terras te sproeien. Ook deze methode dood de wortels van het onkruid waardoor je het eenvoudig kunt verwijderen. Er kleeft wel een klein nadeel aan het gebruik van schoonmaakazijn: het gebruik als onkruidverdelger is in sommige gemeenten verboden.

Strooizout gaat nooit fout

Het is geen toeval dat deze post in de winter verschijnt. Want de handigste tip van allemaal gaat namelijk over bestrijding met behulp van een winters product, namelijk strooizout. Het is vooral in deze tijd van het jaar gemakkelijk om strooizout bestellen. Onkruid heeft een hekel aan een zoute omgeving, daarom kun je strooizout gebruiken om de opmars van onkruid voor langere tijd te stoppen. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing maken. Hierbij geldt een verhouding van ongeveer 1 kilo zout met 10 liter water. Let er hierbij op dat je dit niet in de tuin giet, aangezien het ook je sierplanten aan kan tasten.

We raden je daarom aan om voor deze methode een zoutstrooier te gebruiken, zodat je gedoseerd en nauwkeurig te werk kunt gaan. Wanneer je veel tegeloppervlak in je tuin of terras hebt kun je veel arbeid besparen door met een strooier op wielen te werk te gaan. Als je met kleinere oppervlaktes werkt kun je ook een handstrooier overwegen.