Het voorjaar is van start gegaan en dat betekent dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met zaaien. Jammer genoeg is het voor de meeste gewassen nog te vroeg om de zaadjes ervan buiten te zaaien, maar gelukkig betekent dat niet dat er nog niks gedaan kan worden. Het moestuinseizoen begint al binnen, op de vensterbank. Hier kun je namelijk al beginnen met het voorzaaien van biologische zaden voor groenten en bloemen, zodat je al vroeg – wanneer je van de eerste warme zonnestralen geniet – de eerste bloemen en groenten boven de grond uit ziet steken. 

Veilig achter glas

Sommige planten hebben meer tijd nodig om te groeien dan andere planten voordat de eerste vruchten aan de takken verschijnen. Voorbeelden daarvan zijn paprika’s en pepers. Om te zorgen dat ze op tijd volgroeid zijn, is het daarom verstandig om deze planten alvast binnen voor te zaaien. Zo geef je de zaadjes de tijd om te ontkiemen in voor hen aangename omstandigheden, zodat het waardige plantjes zijn tegen de tijd dat ze naar buiten verhuisd kunnen worden. Volg de instructies op het zaadzakje om te kijken hoe diep de zaadjes in de grond gestopt moeten worden. Bedek ze met een laagje aarde en geef ze water met een plantenspuit om te voorkomen dat ze omvallen door de stortvloed aan water die meestal uit een gieter komt. Als de vorst voorbij is, kun je de plantjes afharden door ze steeds een beetje langer buiten te zetten. Na een week ‘wennen’ zijn ze goed afgehard en klaar om buiten uit te groeien tot een sterke plant heerlijke oogst.

Vrolijke boel in huis

Wat is er mooier dan je eigen bloemen kweken én daar de natuur ook nog eens een handje mee helpen? Naast groenten, kun je ook de meest prachtige bloemen voorzaaien op je vensterbank. Het voordeel hiervan is dat je al vroeg in het seizoen tussen de bloemen zit en dat de bijen en vlinders – wanneer je de bloemen naar je tuin hebt verhuisd – hun hart kunnen ophalen aan de gifvrije bloemen. Denk er wel goed aan dat niet alle bloemen geschikt zijn om voor te zaaien. Bloemen zoals afrikaantjes of zonnebloemen kunnen hier bijvoorbeeld goed tegen, maar wilde bloemen, zoals de klaproos of de korenbloem kun je beter direct, na de laatste nachtvorst, in de volle grond zaaien. 

Kortom: zet die groene vingers maar aan het werk, want dit is hét moment om jouw eerste zaadjes in de grond te stoppen.