Lust je graag rode wijn, of heb je het wel eens gedronken en beviel het je helemaal niet? Wat je mening over rode wijn ook is, je kunt absoluut niet alle rode wijnen over één kam scheren. Er is zoveel verschil tussen alle soorten die er te koop zijn, dat je onmogelijk na slechts een paar soorten geproefd te hebben kunt zeggen dat je niet van rode wijn houdt, of juist dat je een groot liefhebber bent van rode wijnen in het algemeen. 

Niet alle rode wijnen zijn zwaar

Een vooroordeel over rode wijn, is dat deze altijd erg zwaar en stevig is. Een smaakexplosie, niet iets dat je even makkelijk wegdrinkt. En natuurlijk zijn er genoeg rode wijnen waar dat voor geldt. Deze complexere wijnen drinken we vaak bij wat meer stevige maaltijden, met veel vlees of wild. Daar smaken zij prima bij, omdat de smaken elkaar mooi aanvullen en zelfs versterken. Een glas van deze wat zwaardere rode wijnen smaakt voor veel mensen als ze het zomaar op een willekeurig moment drinken helemaal niet, maar in combinatie met een maaltijd blijken zij er juist erg van te kunnen genieten. Niet zelden tot hun eigen verbazing, overigens.

Er zijn echter ook genoeg rode wijnen die een stuk lichter zijn. De rode wijn Pinot Noir, bijvoorbeeld, is een goed voorbeeld daarvan. Je vindt de druif Pinot Noir vooral in Frankrijk, in de Bourgogne om precies te zijn, maar ook heel wat andere landen verbouwen hem om er wijn van te maken. De wijn is licht en zacht van smaak, en kan prima gecombineerd worden met vis. Ook bij vlees komt hij echter goed tot zijn recht, wat meteen duidelijk maakt waarom deze wijn zo populair is: het is er eentje die je eigenlijk overal mee kunt combineren.

Hoe bewaar je rode wijn?

Hoe lang je rode wijn precies kunt bewaren, hangt vaak ook weer af van het soort dat je kiest. Rode wijn bewaren als de fles eenmaal open is, dat kun je maar beperkt; denk aan drie tot vijf dagen. Doe dat wel in de koelkast, anders gaat de kwaliteit snel achteruit. Omdat je rode wijn op kamertemperatuur drinkt, laat je een ingeschonken glas wel even op temperatuur komen als je de wijn uit de koelkast gebruikt.

Ongeopend is een fles een stuk langer houdbaar. Bij een rode wijn is dat afhankelijk van het soort. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder en donkerder een wijn is, des te langer deze bewaard kan worden. Een lichte rode wijn blijft 1 tot 2 jaar goed, terwijl een meer krachtige soort tot wel 6 jaar goed blijft. Het is echter niet nodig om een wijn lang te laten liggen om deze beter te laten worden, zoals veel mensen denken. De meeste wijnen die je kunt kopen zijn juist bedoeld om meteen van te genieten, zij zijn al op hun best.