De herfst is aangebroken en eerdaags staat de winter op de stoep. Veel mensen hebben in deze tijd van het jaar last van een winterdip. Ofwel, een periode waarin ze sneller vermoeid zijn, zich lusteloos voelen en zich minder goed kunnen concentreren. Herken jij jezelf hierin? Je kunt een winterdip tegengaan door goed te letten op je leefstijl en voeding. Gevarieerd en gezond eten volgens de Schijf van Vijf levert een flinke gezondheidsboost op, omdat je daarmee alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je in de koudere maanden van het jaar hard nodig hebt. Het leuke is dat je binnen de vakken van de Schijf van Vijf lekker veel creativiteit kwijt kunt, bijvoorbeeld door recepten met vlees zo nu en dan af te wisselen met vegetarische recepten. Door groenten te grillen of een salade te maken, kom je met gemak aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten.
In dit blog inspireren we je met een aantal overheerlijke recepten boordevol groenten, vitaminen en gezonde vetten zoals broccolisoep en zalm met saffraanrijst, waarmee je de herfst en de winter gezond én lekker kunt trotseren.
Broccolisoep als bron van energie
Een kop verse groentesoep biedt de ideale manier om mensen die geen fan zijn van groente toch aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te helpen. Daarnaast is een kop soep met lekker veel groente een goede bron van energie. Bij Alleenpuur zijn we een enorme fan van broccolisoep. Broccoli is rijk aan vezels, ijzer en vitamine C. Ook bevat deze groente volop foliumzuur en kalium. Deze stoffen zijn goed voor je immuunsysteem. Op de website van de populaire kookblog Brenda Kookt vind je allerlei leuke recepten voor broccolisoep met een twist. Het zijn recepten waarmee je een basis-broccolisoep lekker kunt ‘upspicen’, zoals de variant met groene pesto die al in twintig minuten op tafel kan staan. Je kunt de broccolisoep serveren met een lepel crème fraîche als je die lekker romig wilt maken.
Als je een liefhebber van vis bent, kun je gerookte zalmsnippers aan de broccolisoep toevoegen. Voor vleesliefhebbers zijn gebakken spekjes of gerookte kipreepjes een smaakvolle optie. Mensen met een vegetarische eetstijl kunnen deze ingrediënten uiteraard weglaten. Wil je jouw pan broccolisoep een sublieme finishing touch geven? Bestrooi de soep dan met knapperige croutons of amandelschaafsel.
Groente vol vitaminen en bètacaroteen
Onder de recepten voor lekkere gerechten vol van goede voedingsstoffen vind je bij Brenda Kookt ook allerlei leuke pompoenrecepten. Pompoen is een herfstgroente bij uitstek. Sommige mensen kopen een pompoen puur voor de sier. Zonde, want er zijn veel redenen om deze overheerlijke, veelzijdige groente vaker op het menu te zetten. Bovendien is een pompoen ontzettend gezond. Deze groente bevat weinig calorieën, maar zit vol vezels en dat is heel goed voor je spijsvertering. Ook is pompoen rijk aan vitamine C en E én bevatten vooral de oranje soorten een grote hoeveelheid bètacaroteen, wat door je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Wij zijn fan van de recepten voor de pompoenrisotto uit de oven met spekjes en geitenkaas, de pompoenlasagna met courgette en ricotta en de ravioli met pompoen en salie. Met welke recepten die garant staan voor puur genieten, trotseer jij het najaar?