Met de trein op stedentrip gaan biedt reizigers een unieke en ontspannen manier om de charme en cultuur van verschillende steden te ontdekken. In vergelijking met andere vervoersmiddelen combineert treinreizen comfort met efficiëntie, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diegenen die graag op een ontspannen manier nieuwe bestemmingen willen verkennen.

In dit artikel bespreken we de opties voor een stedentrip met de trein en de best bereikbare bestemmingen.

Bestemmingen met de trein

Bij vertrek vanuit Nederland is het aantal bestemmingen best groot. Vaak vergt dit wel één of meerdere keren overstappen. Een directe trein kan wel naar Parijs, Londen of Berlijn. Dit zijn dan ook ideale bestemmingen voor een stedentrip. Zo brengt de Eurostar, voorheen Thalys, je op hoge snelheid naar de Franse hoofdstad toe of over het Kanaal naar wereldstad Londen toe. 

Duitsland

Toch is er ook meer naar het oosten genoeg te vinden. Zoals we al benoemde kun je ook met een directe intercity naar Berlijn toe. Vanuit Berlijn kun je ook goed verder reizen naar andere bestemmingen, omdat dit zo’n grote stad is. Duitsland is één van de beste landen voor treinreizen, waarmee je met veel gemak door het land kunt reizen. Enkele populaire bestemmingen zijn Düsseldorf, Frankfurt en München.

Oost-Europese steden

Verder is ook het reizen met de trein naar Praag zeer aan te raden. Reizigers kunnen de trein nemen van Amsterdam naar Berlijn en vervolgens overstappen op een andere trein naar Praag. Deze route biedt de gelegenheid om de prachtige architectuur en rijke geschiedenis van de Tsjechische hoofdstad te verkennen.

Een andere populaire route is bijvoorbeeld reizen met de internationale trein van Amsterdam naar Berlijn en vervolgens overstappen op de EuroCity-trein naar Warschau, de hoofdstad van Polen. Deze route biedt niet alleen een prachtige reis door het Duitse landschap, maar ook de mogelijkheid om de dynamische cultuur van Warschau te ervaren.

Frankrijk

De directe verbinding met het centrum van Parijs, bij het Gare du Nord, maakt het gemakkelijk voor reizigers om direct in het hart van de stad aan te komen. Reizigers kunnen ontspannen in ruime stoelen van de hogesnelheidstrein, genieten van een maaltijd in de restauratierijtuigen en zelfs gebruikmaken van wifi om verbonden te blijven tijdens de reis.

Naast de hogesnelheidstrein zijn er ook reguliere treinverbindingen naar andere Franse steden, zoals Lille, Lyon en Marseille. Deze routes bieden de mogelijkheid om verschillende regio’s van Frankrijk te verkennen, van de charmante wijngaarden in de Bourgogne tot de zonnige stranden aan de Middellandse Zee.

Voordelen van reizen met de trein

Misschien wel de voornaamste reden is dat het pakken van de trein in plaats van het vliegtuig ervoor zorgt dat je veel duurzamer reist. Een trein stoot namelijk veel minder CO2 uit dan een vliegtuig. Daarbij sla je de wachtrijen bij de security op luchthavens over, maar kun je vaak zonder extra controle de trein instappen. Enkel de trein naar Engeland heeft wel een paspoortcontrole, omdat dit buiten de Europese Unie ligt.

Vliegvelden liggen vaak enkele kilometers tot zelfs ver buiten stedelijke gebieden om overlast te beperken. Met de trein stap je echter direct uit in het stadscentrum en heb je dus minder reistijd. Kijkende naar het comfort en de zitruimte is een trein ook veel ruimer dan een krappe vliegtuigstoel zonder beenruimte.