Net als vrijwel alles in de wereld, is ook een bezoekje aan welke dokter dan ook niet gratis. Niet zo vreemd, natuurlijk. De dokter kan niet voor niets werken. Hij of zij moet een praktijk kopen of huren, er moeten materialen gekocht worden, er is budget nodig voor schoonmaak en natuurlijk ook voor salarissen. Dat is allemaal niet gratis. Toch hoef je je bij een groot deel van je bezoekjes aan een dokter geen zorgen te maken over de kosten. Doordat we allemaal een zorgverzekering hebben afgesloten, zijn veel kosten daaruit gedekt.

Naar de huisarts zonder kosten

Ook al maakt een huisarts aardig wat kosten, in het algemeen, en nog eens wat extra tijdens jouw bezoekje, hoef je je hierover nooit zorgen te maken. Na een consult bij een huisarts ontvang je geen rekening. Deze wordt altijd vergoed door je zorgverzekeraar.

In Nederland zijn we allemaal verplicht verzekerd tegen medische kosten. Dit heet de basisverzekering, en die moet iedereen van 18 jaar of ouder verplicht afsluiten. Kinderen zijn via hun ouders gratis meeverzekerd. De basisverzekering dekt de meest noodzakelijke medische kosten. Daar hoort de huisarts, als eerste aanspreekpunt bij alle medische zorgen die je kunt hebben, natuurlijk bij. De overheid is de partij die jaarlijks de dekking van de basisverzekering vaststelt en eventueel aanpast. Alhoewel er ieder jaar wel wat veranderingen zijn, is ook in de basisverzekering 2022 de huisarts weer volledig gedekt. Net als veel andere medische kosten, zoals een consult bij een specialist of een ziekenhuisopname. Zaken waar iedereen tegenaan kan lopen, zorg waar iedereen de beschikking over zou moeten hebben. Zelfs al zit je nog zo krap bij kas, een bezoekje aan de huisarts en aan de meeste andere artsen levert je dus geen extra kosten op. Een hele geruststelling.

Bij andere medische kosten kan dit anders liggen

Alhoewel de basisverzekering een aardige dekking heeft, worden lang niet alle medische kosten die we als mens maken eruit vergoed. De huisarts en ook het ziekenhuis zijn goed gedekt, maar de tandarts bijvoorbeeld een stuk minder. Heb je naast de basisverzekering geen aanvullende verzekering afgesloten, dan zal je de kosten voor de tandarts voor iedereen van boven de 18 jaar zelf op moeten brengen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor orthodontie, en zeker ook voor de fysiotherapeut. Om die reden kiezen veel mensen ervoor zich aanvullend te verzekeren. Dat levert maandelijks een wat hogere premie op, maar voorkomt dat je bij bepaalde medische zorg zelf voor de kosten op moet draaien.