Verzekeringen afsluiten doen we allemaal, echter zijn levensverzekeringen vaak een gevoelig onderwerp waar niet iedereen over na wil denken. Toch zijn levensverzekeringen erg belangrijk en soms ook nodig. Daarom zetten we een paar belangrijke punten over levensverzekeringen voor je op een rij. Zo weet jij precies wat je over levensverzekeringen moet weten.

Uitvaartverzekering

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen, de meest voorkomende vormen zijn: uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen. Deze kunnen worden afgesloten bij een uitvaartverzekeraar, wat 65% van de Nederlanders onderhand ook heeft gedaan. Bij een uitvaartverzekering wordt direct na het overlijden een bedrag uitgekeerd zodat de uitvaart kan worden bekostigd. Zo weet je zeker dat jouw uitvaart goed wordt verzorgd zonder dat je nabestaanden verantwoordelijk zijn voor de kosten hiervan. De kosten van een uitvaart komen namelijk al snel uit op zo’n €7.500,- tot €9.500,-. 

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Een overlijdensrisicoverzekering wordt uitgekeerd na het overlijden en is bedoeld om je nabestaanden verder te helpen wanneer jij dat zelf niet meer kunt. Het bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het betalen van de huur, hypotheek of kinderopvang. Zo kan het leven van je nabestaanden door blijven gaan zonder dat jouw overlijden hun leven nog verder op de kop zet door financiële zorgen . Bij het afsluiten van een hypotheek kan het ook verplicht zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Op deze manier is de hypotheekverstrekker verzekerd van de betaling van de hypotheek, zelfs wanneer een hypotheekafnemer overlijdt. 

Voordelen van een levensverzekering

Het is niet altijd verplicht, maar toch kiezen veel Nederlanders voor een levensverzekering. Er zijn veel redenen waarom een levensverzekering van belang kan zijn voor iemand. Zo is één van de voornaamste redenen en grote voordelen van het afsluiten dat jouw overlijden geen directe financiële impact heeft op je nabestaanden. Zij hoeven de uitvaart namelijk niet te bekostigen of krijgen een bedrag uitgekeerd om bepaalde uitgaven te kunnen dekken. Daarnaast ontzorgt het jezelf, omdat jij je hier verder niet mee bezig hoeft te houden. Zelf hoef je geen bedrag opzij te zetten voor je uitvaart, waar je nabestaanden vaak na je overlijden overigens ook niet direct bij kunnen. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering ben je bijvoorbeeld vanaf dag één zeker dat er wordt uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. 

Met deze punten op een rij ben jij weer een stuk beter geïnformeerd en kun je nadenken over de noodzaak van een levensverzekering. Want ook al is het een onderwerp dat we liever niet bespreken, de zekerheid en rust die een levensverzekering je biedt, is toch fijn.