Heb je vermoedelijk letselschade opgelopen door een medische fout? Dan kan het zo zijn dat je recht hebt op een vergoeding van schade van deze medische fout. Wat letselschade precies is en hoe je het kunt behandelen en ervoor zorgen dat je de juiste claim binnenhaalt, leggen we je in dit artikel uit. 

Wat is letselschade door een medische fout?

Letselschade is schade die je hebt opgelopen door bijvoorbeeld de fout van een arts, een bedrijfsongeval of verkeersongeval. Het is eigenlijk een ongeluk waar jij niets aan kunt doen, maar waardoor je wel fysieke, mentale en emotionele schade mee kunt oplopen. Bij letselschade door medische fout houdt in dat je door een arts schade hebt opgelopen. Dit kan tijdens een behandeling, operatie of iets anders zijn gebeurd.

Wat moet je doen bij letselschade?

Hieronder bespreken we de stappen die je moet zetten.

1. Bewijs verzamelen van je letsel

Het kan iedereen overkomen, maar wanneer je slachtoffer bent geworden van letselschade moet je zo snel mogelijk bewijs gaan verzamelen hiervan. Dit houdt in dat je meteen naar een huisarts of ziekenhuis gaat en bijvoorbeeld foto’s en scans laat maken. Je wilt zo snel mogelijk een diagnose. Daarnaast moet je, indien mogelijk, getuigen verzamelen. Zat er iemand bij toen je bepaalde informatie kreeg die jouw letsel heeft veroorzaakt? Het is wijs om alles vast te leggen, zodat je bewijs hebt van de schade die jou is toegedaan. Het proces-verbaal van de politie dient  ook als bewijs.

2. Neem zo snel mogelijk contact op met een medisch professional

Na het besef dat er letselschade is, is het belangrijk dat je een medische professional ziet. Of dat nou een psycholoog of een arts is, je wilt zo snel mogelijk geholpen worden. Ook kun je met een diagnose aantonen dat er er verband is tussen je letselschade en de situatie waardoor het is ontstaan. Je moet goed voor jezelf zorgen en zoveel mogelijk bewijsstukken verzamelen.

Letselschade door een medische fout? Dit moet je doen!

3. Schakel een expert in

Als letselschade je overkomt, ben je waarschijnlijk al druk genoeg met het herstellen ervan. Je wilt daarnaast wel een zo hoog mogelijke claim ontvangen. Dit kost echter veel tijd als je geen rechten hebt gestudeerd, dus het inschakelen van een professional hiervoor is zeer verstandig. Zij weten precies hoe ze met de regels, wetten en uitspraken moeten werken om jouw maximale claim te krijgen. 

4. Alle kostenposten noteren

Letselschade zorgt voor vreselijk veel kosten. Extra medische kosten, kinderopvang, hondenuitlaatservice… Houd deze kostenposten goed bij. Al je gemaakte kosten hoor je terug te krijgen. Ook krijg je sneller een voorschot als je deze bij de hand houdt. 

5. Iemand of iets aansprakelijk stellen 

Een claim terug krijgen kan niet zonder een persoon of instantie aansprakelijk te stellen. Vergeet dit dus niet te doen!