Ben je niet zo’n held met het in leven houden van echte planten? Dan zijn kunstplanten misschien wel iets voor jou! Echter is het wel goed om te weten wat kunstplanten precies zijn en welk onderhoud ze nodig hebben, want kunstplanten hoef je dan wel geen water te geven, maar ze hebben nog steeds wel onderhoud nodig. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over kunstplanten. 

Hoe worden kunstplanten gemaakt?

Als je aan kunstplanten denkt, denk je misschien wel meteen aan die plastic planten die bij je oma in de huiskamer staan. Je kan van een afstand al zien dat de planten nep zijn. Tegenwoordig worden kunstplanten steeds meer gemaakt van zijde en kunststof, net als de planten van Easyplants. De planten hebben hierdoor een hogere kwaliteit en blijven langer mooi. Het oog wil daarnaast ook wat; de planten van Easyplants zien er levensecht uit. De bladeren voelen als echte bladeren en je ziet zelfs nerven lopen. Bovendien hebben sommige planten en bomen een echte boomstam. De populairste kunstplanten zijn de monstera, bamboe, de fiddle leaf, kentia en alocasia. 

Kunnen kunstplanten ook buiten staan?

Niet alle kunstplanten zijn geschikt om buiten te staan. Dit komt door de verschillende weersinvloeden, zoals wind, regen en kou. Ook is het zo dat kunstplanten door de invloed van zonlicht kunnen gaan verkleuren. Kunstplanten die wel buiten kunnen staan zijn hier speciaal voor gemaakt en verkleuren niet. Een voorbeeld hiervan zijn kunsthagen. Deze soort planten kun je vaak vinden op de buitenafdeling in een tuincentrum of aan de hand van een UV icoontje. 

Hoe onderhoud ik de kunstplanten?

Kunstplanten hebben weinig onderhoud nodig, maar je kunt ze nu ook weer niet helemaal links laten liggen. Kunstplanten zijn namelijk enorme stofvangers. Wanneer er een laagje stof over de plant ligt, ziet de plant er automatisch eens stuk minder levendig en echt uit. Dat is hartstikke zonde natuurlijk. Regelmatig even stoffen is essentieel voor de uitstraling van je planten. Doe dit met een droge doek of een Swiffer. Gebruik geen water of vochtige doek, omdat sommige planten gemaakt zijn met echte takken of een echte stam. 

Wat moet ik doen als mijn kunstplanten binnen zijn?

Kunstplanten die je in de winkel koopt zijn al mooi in model, maar wanneer je kunstplanten via internet besteld, worden ze vaak opeengepakt verzonden. Hierdoor moet je, als de planten binnen zijn, ze nog even in model brengen. Dit is gelukkig heel makkelijk, omdat de bladeren en takken voorzien zijn van metalen draden, waardoor de plant alle kanten op bewogen kan worden. Voor een natuurlijk effect buig je de metalen draden het liefst in een ronde vorm, zodat de bladeren naar beneden open vallen. Daarna kun je de plant in een mooie sierpot stoppen. De sierpot kun je opvullen met wat houtschors of mos. Dit geeft extra stevigheid aan de plant en staat ook nog eens leuk.