En hoe? Het antwoord op de eerste vraag is hoogstwaarschijnlijk de drager (m/v) zelf. Maar hoe je met je kleren omgaat is weer een heel ander verhaal.

Het is het recht van iedereen om een outfit te kiezen waarin hij of zij zich helemaal thuis voelt. Kijk maar eens naar jezelf: jij gaat toch geen broek of jurk aantrekken die helemaal niet bij je figuur of stijl past? Nee, we bedoelen maar! Jouw kledingkast ligt en hangt alleen maar vol met mode die jou uniek maakt en kracht bijzet. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor haardracht, sieraden, make up en andere manieren om jezelf te uiten.

Hoe belangrijk die laatste elementen ook zijn, hier richten we ons nu even niet op. We blijven even bij de kleding die de man, de vrouw, het kind en alles daar tussenin maakt – want laten we politiek correct blijven. Hoe ga je daarmee om? Je hebt natuurlijk wel een kast nodig om alles netjes en overzichtelijk in op te kunnen bergen. En de ene heeft nu eenmaal een wat verder uitgebreide collectie dan de ander, dus hier valt geen enkele pijl op te trekken.

Staat kleding daadwerkelijk centraal in jouw leven? Dan volgen hier enkele tips die jou van een heel ander soort kledingcrisis af te helpen dan jij wellicht gewend bent.

Ruimte

Je hebt wel een plek nodig om al jouw kleren een plek te kunnen geven. Dat moge duidelijk zijn, maar wat voor soort plek wordt dat? Het staat je vrij om een losse kast te kopen en die zelf in elkaar te zetten, of kant en klaar neer te zetten, indien mogelijk. Misschien is er ook een al dan niet kleine kamer in jouw woning die kan dienen als inbouwkast. Daar kun je ontzettend veel jassen, blouses, jurken, schoenen, laarzen, shirts, overhemden en nog veel meer in kwijt. Heel jouw garderobe wordt daardoor in één klap ontzettend overzichtelijk!

Open en bloot

Nee, niet jijzelf! Maar de een heeft een schilderij aan zijn of haar muur hangen. De ander loopt te koop met een eigen privébibliotheek. Waarom zou jij dan niet jouw pronkstukken tentoonstellen, bijvoorbeeld in je woonkamer? Mocht je daar de ruimte voor hebben, dat vooropgesteld. Je kunt ervoor kiezen om een klein rek in jouw woonruimte te plaatsen en daaraan je favoriete blouses en jasjes ophangen. Misschien in de vorm van een klassieke kapstok, waar ook nog hoeden bovenaan kunnen pronken? Hoe jij dat invult is uiteraard helemaal aan jou!

Selectief zijn

Wacht, is dat een andere manier om te zeggen: kill your darlings? Jazeker, dat is het. Hoe zeer jouw kledingcollectie uitdijt, hoe meer items er zijn die jij niet met de grootste regelmaat meer draagt. Misschien kun je er iemand blij mee maken. Iemand die je kent of juist helemaal niet. Aan de andere kant van de wereld zit er bijvoorbeeld misschien wel iemand heel erg te wachten op wat jij niet meer kan gebruiken. Zo ben je ook nog eens heel duurzaam bezig! En denk eraan: afscheid nemen bestaat niet. Aan de kledingstukken die je wegdoet, kleven hele mooie herinneringen vast die niemand van jou af kan nemen.

Lees ook: Veel toepassingen voor steigerplanken