Eindhoven Airport is een van de drukste luchthavens in Nederland en dient als belangrijk knooppunt voor zowel binnenlandse als internationale vluchten. Het is gelegen in de buurt van de stad Eindhoven, in de provincie Noord-Brabant. Naast het feit dat het een belangrijke hub is, zijn er ook een aantal interessante feitjes die deze luchthaven uniek maken. In dit artikel zullen we enkele van deze feitjes bespreken.

1. Eindhoven Airport is oorspronkelijk opgericht als militaire luchthaven

Hoewel Eindhoven Airport nu voornamelijk wordt gebruikt voor burgerluchtvaart, werd het oorspronkelijk opgericht als een militaire luchthaven. Het werd gebouwd in de jaren 1930 als onderdeel van de Nederlandse defensie-inspanningen. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon de luchthaven zich te ontwikkelen tot een civiele luchthaven.

2. Het is de thuisbasis van een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in Nederland

Transavia, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in Nederland, heeft Eindhoven Airport als een van haar belangrijkste bases. Transavia biedt tal van binnenlandse en internationale vluchten aan vanaf deze luchthaven. Het is een populaire keuze onder reizigers vanwege het brede scala aan bestemmingen en voordelige tarieven.

3. Eindhoven Airport heeft een uitgebreid netwerk van bestemmingen

Hoewel Eindhoven Airport niet zo groot is als Schiphol, heeft het nog steeds een uitgebreid netwerk van bestemmingen. Reizigers kunnen vanaf hier naar verschillende Europese steden vliegen, waaronder populaire bestemmingen zoals Barcelona, Rome, Londen en Parijs. Ook worden er regelmatig vluchten naar vakantiebestemmingen aangeboden, zoals Ibiza, Mallorca en Tenerife.

4. Het is de tweede grootste luchthaven van Nederland qua passagiersaantallen

Hoewel Eindhoven Airport niet zo groot is als Schiphol, is het nog steeds de tweede grootste luchthaven van Nederland qua passagiersaantallen. In 2019 verwerkte de luchthaven meer dan 6 miljoen passagiers. Dit aantal groeit gestaag en de luchthaven is van plan om in de toekomst verder uit te breiden om aan de vraag te voldoen.

5. De luchthaven heeft een uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Eindhoven Airport is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een directe busverbinding vanaf Eindhoven Centraal Station naar de luchthaven, die ongeveer 20 minuten duurt. Deze bus rijdt regelmatig en biedt reizigers een handige en betaalbare manier om naar de luchthaven te reizen. Daarnaast stelt men dat parkeren Eindhoven airport ook erg makkelijk is. 

6. Eindhoven Airport heeft een van de langste start- en landingsbanen in Nederland

Met een lengte van 3,7 kilometer heeft Eindhoven Airport een van de langste start- en landingsbanen in Nederland. Dit maakt het mogelijk voor de luchthaven om grote vliegtuigen te ontvangen en biedt flexibiliteit voor piloten tijdens het opstijgen en landen.

7. Er zijn diverse faciliteiten beschikbaar op de luchthaven

Eindhoven Airport biedt een scala aan faciliteiten om het comfort van reizigers te garanderen. Er zijn verschillende winkels, restaurants en cafés waar reizigers kunnen genieten van een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er ook faciliteiten zoals geldautomaten, wisselkantoren en autoverhuur beschikbaar.

8. De luchthaven is betrokken bij duurzaamheidsinitiatieven

Eindhoven Airport is zich bewust van de impact van de luchtvaart op het milieu en is betrokken bij verschillende duurzaamheidsinitiatieven. Zo heeft de luchthaven geïnvesteerd in energiezuinige verlichting en heeft het plannen om in de toekomst over te stappen op elektrisch vervoer op de luchthaven.