Ben je de warmte in je huis beu en heb je toch besloten een airco te gaan kopen? Dan zijn er een aantal dingen die goed zijn om rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat je de juiste airco aanschaft voor jouw situatie. In dit artikel bespreken we de aspecten waar je op moet letten en geven we je een aantal tips om de ideale airco te vinden!

Wat voor ruimte wil je gaan koelen met de airco?

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken welke ruimte of ruimtes je echt wil gaan koelen in je huis. Zorg dat je de afmetingen van de ruimte(s) die je wil gaan koelen weet als je een airco uit gaat zoeken. Het is namelijk belangrijk dat de airco genoeg vermogen heeft voor de inhoud van de ruimte waar hij voor bedoeld is. Daarnaast heb je voor een kleine kamer juist niet veel vermogen nodig en dit scheelt weer in de prijs. Het handigste is om de inhoud van de ruimte te berekenen, want het vermogen wordt vaak weergegeven in kubieke meters. Is de airco slechts voor één ruimte? Dan kun je een vaste airco nemen. Vind je het echter wel handig als je de airco kunt verplaatsen, dan kun je beter kiezen voor een mobiele airco.

Het energieverbruik van de airco

Een ander aspect dat belangrijk is om op te letten, is het energieverbruik van de airco. Je wil natuurlijk geen airco in huis of op kantoor hebben die te veel energie verbruikt. Dit kan namelijk voor een pijnlijke energierekening zorgen, vooral in deze tijd. Het beste is om voor een airco te kiezen die energielabel A of A+ heeft, dan weet je dat je goed zit. Of je moet een hoop zonnepanelen op je dak hebben liggen, maar dan nog houd je natuurlijk liever wat over!

Het geluidsniveau van de airco

Daarnaast is het verstandig om te letten op het geluidsniveau van de airco. Wil je er een ruimte mee koelen waarin je werkt, dan wil je niet dat er te veel herrie van het apparaat af komt. Mocht je de airco ook in de slaapkamer willen gebruiken, dan kun je het beste kiezen voor een split airco. Hierbij hangt het deel dat geluid maakt namelijk buiten.

De juiste capaciteit en kwaliteit

Zoals we al eerder benoemden, is het bij een airco kopen belangrijk dat hij genoeg vermogen heeft voor de ruimte waarin je hem wilt gebruiken. Houd hierbij niet alleen rekening met de inhoud van de ruimte, maar ook of de ruimte veel zon krijgt en veel of weinig ramen heeft. Dit heeft namelijk ook impact op het vermogen dat je nodig hebt. Ten slotte geven we je nog een belangrijke tip mee: goedkoop is duurkoop!