Duidelijker kan het niet worden: het is ongunstig om afhankelijk te zijn van gas en aardolie. Dit maakt het opwekken van energie met zonnepanelen populairder dan ooit. Zonnepanelen bieden namelijk ontzettend veel voordelen. In dit artikel lees je welke voordelen zonnepanelen precies te bieden hebben.

Duurzaam

Met stipt op één: zonnepanelen zijn bijzonder duurzaam. In tegenstelling tot gas en aardolie, is zon een onuitputtelijke energiebron. We kunnen er oneindig uit putten, zonder dat het anderen (of de omgeving) schaadt. Bovendien is zonne-energie ontzettend schoon: bij het opwekken ervan komt immers geen CO2 vrij. 

Kostenbesparend

Voor niets komt de zon op. Oftewel: de zon levert ons gratis energie. Dat wordt weerspiegeld in de energierekening. De investering van de aanschaf van de zonnepanelen is doorgaans binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen een levensduur hebben van zo’n 25 jaar, betekent dat dus zo’n 15 jaar ‘gratis’ energie. 

Eenvoudig

Er zijn diverse aanbieders van zonnepanelen. Je koopt voordelige en hoogwaardige zonnepanelen onder andere op Solarwatt.nl. Doorgaans komen de vakmannen van de aanbieder de zonnepanelen voor jou installeren. Je hoeft er zelf dus niets voor te doen. 

Positief voor de woningwaarde

Bovendien kun je de investering terugzien in de waarde van je woning. Bij de verkoop van de woning zal deze meer opbrengen dan een vergelijkbare woning die voor de energievoorziening afhankelijk is van gas. Het maakt de woning immers gedeeltelijk zelfvoorzienend, biedt een gunstiger energielabel en daardoor lagere maandlasten.

Salderen

Het zelf opwekken van energie, betekent tevens dat je het overschot kunt ‘salderen’. Dit wil zeggen dat op het moment dat jij meer energie opwekt dan dat je verbruikt, je dat terug kunt leveren aan het net en daarvoor een financiële vergoeding ontvangt. Je dient hiervoor wel over een meter te beschikken die dit overschot bijhoudt. 

Onderhoudsvrij

Tenslotte vergen zonnepanelen nauwelijks onderhoud. Het meeste vuil wat erop terecht komt, wordt namelijk automatisch weer weggespoeld door de regen. Na de het plaatsen, heb je er dus geen omkijken meer na. Voor de zekerheid is het wel verstandig om de zonnepanelen jaarlijks te controleren op hardnekkig vuil of beschadigingen.