Groene schoolpleinen worden steeds belangrijker. Je ziet ook dat steeds meer scholen overstappen van ‘grijs’ naar ‘groen’. Waar de grijze schoolpleinen vooral praktisch zijn, zijn de groene schoolpleinen juist leuk, educatief, gezond en uitdagend voor de kinderen. Het is bijvoorbeeld goed voor de concentratie en het zorgt voor milieubewustzijn bij de kinderen op een relatief jonge leeftijd. In dit artikel ontdek je alles over groene schoolpleinen. Wat is het precies, wat zijn de voordelen ervan en hoe doe je het onderhoud? Ontdek er hier meer over!

Wat is een groen schoolplein?

Een groen schoolplein is een schoolplein dat ontworpen en ingericht is met veel groene elementen, zoals bomen, struiken, bloemen, gras en andere planten. Het is een plek waar natuur en educatie samenkomen, en waar kinderen de mogelijkheid hebben om te spelen, leren en ontdekken in een natuurlijke omgeving.
In tegenstelling tot traditionele betonnen of geasfalteerde schoolpleinen, bestaat een groen schoolplein uit diverse natuurlijke zones en elementen. Denk hierbij aan veel planten en bomen, moestuinen, zones met water en rustplekken om te ontspannen. 

Waarom zijn groene schoolpleinen zo fijn voor de kinderen?

Groene schoolpleinen bieden een natuurlijke omgeving die rustgevend en ontspannend is. Het groen, de planten en de bloemen creëren een aangename sfeer en zorgen voor een gevoel van verbondenheid met de natuur. 

Daarnaast biedt een groen schoolplein de kinderen een gelegenheid om de wereld op een leuke en creatieve manier te ontdekken. Ze kunnen er rennen, klimmen op natuurlijke speelelementen, insecten observeren of planten bestuderen. Ook nodigt een groen schoolplein uit tot lichamelijke beweging en dat bevordert weer de fitheid en slaap. 

Welke elementen bevat een groene schoolplein?

Het plein heeft veel verschillende soorten planten, zoals bloemperken, grasvelden, struiken en bomen. Dit zorgt voor een groen uitzicht en stimuleert de biodiversiteit. Ook is een groen schoolplein voorzien van waterpartijen, zoals vijvers of beekjes. 

Op een groen schoolplein vind je ook natuurlijke speeltoestellen, zoals boomstammen, boomhutten, zandbakken en houten klimrekken. In de moestuinen leren de kinderen waar het voedsel echt vandaan komt en hoe je dit verbouwt. Dat maakt het spelen en leren op deze plek zo leuk!

Groen schoolplein onderhouden en beheren

Een groen schoolplein vraagt wel de nodige zorg. Uiteraard zijn er diverse groen onderhoud bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Als school kun je de kinderen leren om hun plekje schoon en mooi te houden. Ook dat kan onderdeel zijn van het lesprogramma. Alleen het grove werk moet wel worden gedaan door vaklui. Een bedrijf dat hiermee kan helpen is bijvoorbeeld Donkergroen.