Op avontuur gaan, nieuwe plekken ontdekken en onvergetelijke ervaringen opdoen – reizen is geweldig! Maar, laten we eerlijk zijn, het is soms best lastig om onderweg een gebalanceerd dieet te behouden. Die verleidelijke lokale lekkernijen kunnen onze gezonde eetgewoonten flink uitdagen. Geen zorgen, in dit artikel duiken we in de obstakels van gezond eten tijdens het reizen. We vertellen je meer over waarom het zo belangrijk is voor je welzijn. Geen saaie diëten, maar praktische tips om volop te genieten van al het lekkers dat je onderweg tegenkomt. 

Plan vooruit

Slimme voorbereiding is de sleutel tot succes! Neem de tijd om lokale gerechten te onderzoeken voordat je vertrekt, zodat je weet wat je te wachten staat en alvast gezondere opties kunt opzoeken. Bekijk welke gerechten erbij jouw eetgewoontes en doelen passen, zodat je ter plekke weet wat je eet. Sla alvast restaurants op in je Google Maps lijst en geef ze een ‘vlaggetje’. Zo weet je ook onderweg je opgeslagen restaurants te vinden! En natuurlijk kun je voor tijdens het reizen zelf, alvast gezonde snacks inslaan. Zoals fruit, noten of volkoren crackers.

Hoe maak je slimme keuzes onderweg?

Je bent op reis, dus buiten de deur eten is onvermijdelijk. Tenzij je een eigen weekendje weg huisje hebt. Dat biedt de mogelijkheid om volledig zelf te koken. Maar als dat niet kan, betekent dat niet dat je je hoeft te laten verleiden tot ongezonde keuzes. Kies slim! Ga voor de gegrilde opties in plaats van gefrituurde verleidingen – je proeft nog steeds die heerlijke smaak, maar zonder al het extra vet. En weet je nog, die volkoren crackers? Die kun je net zo goed toepassen op brood en pasta, waardoor je een flinke dosis voedingsstoffen binnenkrijgt terwijl je geniet van je maaltijd. En natuurlijk, we mogen groenten en fruit niet vergeten! Laat je gezondheidsdoelen en je smaakpapillen hand in hand gaan, en geniet volop van elke culinaire ontdekking op je reis.

Stay hydrated!
Oh, het is zo belangrijk om jezelf goed gehydrateerd te houden tijdens je reis! Hieronder een aantal concrete tips:

  • Neem je eigen herbruikbare waterfles mee. Deze vul je wanneer je wilt! Zo heb je altijd drinken bij de hand. Let wel op, niet overal is kraanwater drinkbaar.  
  • Even zin in iets anders dan water? Kies voor gezondere alternatieven zoals kokoswater of bruisend water met een smaakje. Of een schijfje citroen in je waterfles.
  • Let op alcohol en cafeïne, omdat deze je uitdrogen. Wissel ze af met een glas water om in balans te blijven.

Slim snacken

Tijdens een volle reisdag is het ook belangrijk dat je goed blijft eten. Ook naast de drie grote maaltijden op een dag heb je soms behoefte aan een snack. Gezond snacken is de sleutel tot het voorkomen van eetbuien en het behouden van jouw gezonde levensstijl tijdens je reis. 

  • Ga voor groentesticks zoals wortels, komkommer en paprika om jezelf te verwennen met voedzame crunch.
  • Laat die zakken met chips achterwege en ga voor ongezouten notenmixen of zaden – boordevol gezonde vetten en eiwitten.
  • Zoek naar fruitsnacks, zoals appels, bessen of mini-sinaasappels – perfect voor een zoete kick zonder toegevoegde suikers.
  • Probeer energierepen met havermout, noten en gedroogd fruit. Zodat je een gezonde boost hebt voor al je avonturen.

Lokaal eten en een gezond dieet

Je smaakpapillen verwennen met lokale lekkernijen is een feest op reis! Maar je wilt ook je gezonde eetdoelen behouden. Geniet daarom met mate en kies verstandig. Proef van de lokale gerechten, maar let op de portiegrootte. Ga voor die ene speciale lekkernij die je absoluut niet wilt missen en sla minder bijzondere opties over. Zo kun je jezelf verwennen zonder schuldgevoel. En, evenwicht is belangrijk: als je een keer flink hebt uitgepakt, compenseer dan met lichtere maaltijden en gezonde snacks gedurende de dag.

Onthoud deze tips voor je volgende avontuur en ervaar hoe je jouw reis kunt combineren met een gezonde levensstijl. Op deze manier kun je ten volle genieten van lokale smaken en tegelijkertijd trouw blijven aan je gezonde eetgewoonten. Ga op zoek naar evenwicht en geniet!