Inhoudsopgave Hide
  1. Hout
  2. Visgraat pvc vloer
  3. Gietvloer

En nee, dan bedoelen we niet die in je tuin, maar wat je neerlegt in jouw nieuwe stulpje. De keuze voor het gebruikte materiaal moet heel bewust zijn.

Waarom dan precies? Heel simpel: het moet aan verschillende belangrijke criteria voldoen. Ten eerste wil je een duurzame vloer, wat betekent dat je een bodem aanschaft die goed is voor het milieu. Daarnaast wil je niet om de haverklap een nieuwe vloer in jouw woning hoeven te leggen, dus ga je voor een oppervlak waar je nog heel lang mee door kan. Het oog wil echter ook wat, dus moet het ook nog een ondergrond worden waar je graag naar kijkt. Tot slot wil je ook je portemonnee niet voorbij gaan. Dat betekent dus dat je een vloer uitkiest die binnen jouw budget past.

Ja, je krijgt hier nogal wat voor je kiezen. Welke materialen voldoen hier allemaal zo goed mogelijk aan? Hieronder vind je een lijstje met enkele suggesties.

Hout

Never change a winning team! Hout is al sinds mensenheugenis een veel gebruikt oppervlak voor vloeren. Daar komt tot op de dag van vandaag dan ook geen enkele verandering in. Het ziet er schitterend uit en is in vele verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo blijft laminaat ontzettend populair vanwege de handige manier van neerleggen en in elkaar klikken. Hier kunnen oog lagen aan toe worden gevoegd die zorgen dat je minder snel last hebt van kromtrekken en andere problemen omtrent een te hoge luchtvochtigheid.

Steigerhout en OSB plaat zijn dan juist weer meer in trek bij mensen die liever een industrieel uiterlijk willen. Ook deze laatste houtsoort biedt je een samenstelling die vervormen van je hout onmogelijk maakt. Tenzij je er hele rare dingen mee gaat doen, maar daar gaan we nu even niet van uit.

Doe zo lang mogelijk met je houten vloeroppervlak door dit te bewerken met vloerolie.

Lees ook: Lang genieten door duurzaam wonen

Visgraat pvc vloer

Slecht voor het milieu? Niet per se! Er zijn genoeg fabrikanten die weten hoe ze een visgraat pvc vloer moeten maken zonder daarbij al te vervuilend te zijn. Sterker nog, zelfs de bewerking van hout kan een belasting voor het milieu zijn.

Los daarvan kun je visgraat pvc krijgen in iedere kleur en stijl die je maar wilt. Het is perfect te combineren met een comfortabele vloerverwarming en neemt zo het uiterlijk aan van een echte houten ondergrond. Dankzij de isolerende werking voelt het comfortabel aan je (blote) voeten en heeft de laag ook nog een geluiddempende functie.

Gietvloer

Zolang de onderlaag van jouw vloer waterpas is, is leggen van de toplaag helemaal niet nodig. Die giet je er gewoon overheen! Epoxy materiaal is vloeibaar en komt net zo hoog te liggen als jij zelf wilt. Bovendien is een gietvloer ontzettend onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Raakt de bovenste laag toch beschadigd? Dan giet je er gewoon nog wat epoxy materiaal overheen. Gietvloeren zijn verkrijgbaar in al jouw favoriete kleuren!