Het komt regelmatig voor dat ouderen vaak gezondheidsklachten of psychische klachten niet serieus nemen, wat voor zich uit schuiven, of zichzelf voorhouden dat het allemaal zo erg nog niet is. Het is immers een mens eigen om zelfredzaam te willen zijn. Daarnaast willen we onze omgeving maar al te graag vertellen dat het altijd goed met ons gaat. Toch is het zeker voor mensen op leeftijd extra belangrijk om het ook aan te geven als je hulp of zorg nodig hebt en om goed voor jezelf te zorgen.
Misschien loop je tegen dingen aan die in eerste instantie niet zo erg lijken maar op de lange termijn wel een probleem kunnen opleveren. Je bent nu eenmaal wat kwetsbaarder als je de jongste niet meer bent en hier kun je maar beter rekening mee houden! 

Hoe pak je dit aan? In dit artikel lees je op wat voor manier je het leven wat kunt aanpassen op deze leeftijd.

Oplossingen in huis

Misschien merk je de laatste tijd dat je tegen bepaalde handelingen op gaat zien die vroeger vanzelf gingen, simpelweg door de gevolgen van het ouder worden. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van je botten en spieren maar ook van vergeetachtigheid of evenwichtsproblemen als je ouder wordt.
Kijk wat voor maatregelen in huis je zoal kunt treffen om de dagelijkse handelingen wat makkelijker te laten verlopen. Misschien helpt het om bepaalde dingen binnen handbereik te leggen, en om zo veel mogelijk obstakels uit de weg te halen. Ook kan het bijvoorbeeld een oplossing zijn voor ouderen om apparaten en toepassingen in huis te laten automatiseren zodat je ze op afstand kunt bedienen.

Traplopen

Ook traplopen kan een dagelijkse handeling zijn waar je op deze leeftijd wellicht steeds meer tegenop ziet. Misschien ben je bang om te vallen, of gaat het moeizamer vanwege fysieke beperkingen. Kijk ook op tijd naar oplossingen als traplopen lastig wordt. Misschien kan het bijvoorbeeld prettig zijn om je slaapkamer op de benedenverdieping in te richten, of om een traplift te laten installeren. Een traplift maakt het mogelijk om veilig zittend de bovenverdieping te bereiken, zonder dat je risico’s loopt op een valpartij.

Vind jij een traplift misschien wat duur in aanschaf maar lijkt het je wel een goede oplossing voor in huis? Dan is huren van een traplift voor jou waarschijnlijk interessanter. Via internet zijn er veel trapliften te huur tegen een voordelige prijs. 

Hulp vragen

Ook al willen we het liefst onszelf kunnen redden, het is toch erg belangrijk om je naaste omgeving in te schakelen als dat nodig is. Om taken uit handen te nemen die voor jou niet meer mogelijk zijn, raden we je aan om hulp in te schakelen van de thuiszorg of van familie. Heb je psychische klachten of gezondheidsklachten? Aarzel dan vooral niet om de huisarts te benaderen!