De keuken vormde altijd al een centrale ruimte in woningen en de laatste jaren wordt de keuken daarom zelfs vaak geïntegreerd in de woonkamer. Er is immers weinig gezelliger dan met je familie of vrienden borrelen aan een comfortabele en mooie bar of eettafel, terwijl je intussen ook bezig bent met het bereiden van de hoofdmaaltijd. Doordat je keuken steeds meer deel uitmaakt van je leefruimte, is een opgeruimde en handige indeling ook steeds belangrijker geworden. In dit blog krijg je een paar tips hiervoor.

Opgeruimd staat netjes

Zorg ervoor dat het aanrechtblad en de gootsteen altijd leeg en schoon zijn. Dit krijg je voor elkaar door bewust na te denken over welke spullen je nodig hebt in je keuken en alles wat overbodig is weg te doen. Voor de spullen die je houdt, zoek je vervolgens de beste opbergmethode. Als je verticaal denkt, kun je veel keukenvoorwerpen een plaatsje tegen de wand geven, wat ook nog eens decoratief oogt. Deel je keukenlades overzichtelijk in, zorg dat je altijd in één blik kunt zien wat er in die la of kast staat en zet ze vooral niet te vol.

De juiste apparatuur

In je keuken wil je natuurlijk ook alle voorzieningen aantreffen die je nodig hebt om lekker en hygiënisch te kunnen koken. De beste inbouwoven, een overzichtelijke koelkast en diepvries, een fijne en geruisloze vaatwasser, een vier- of vijfpitsgasformuis of inductieplaten en een dubbele spoelbak in de gootsteen zijn eigenlijk onmisbaar in een moderne keuken. Sta bij de aanschaf hiervan ook stil bij het gebruiksgemak en hoe makkelijk ze schoon te maken zijn. Als je voor apparaten kiest die toch op het aanrecht komen te staan – zoals wellicht een blender of een keukenmachine, als je die vaak gebruikt – let dan ook op de vormgeving. Op een opgeruimd aanrecht worden zulke apparaten eyecatchers, dus dan wil je dat die passen bij de rest van je interieur.

Je keuken aankleden

Dat je je spullen zoveel mogelijk uit het zicht opbergt, neemt niet weg dat je een aantal producten juist heel bewust wél zichtbaar neerzet. Kies bijvoorbeeld voor een fraaie fruitschaal voor op de bar, een mooie karaf voor je olijfolie en balsamico-azijn en voorraadpotten voor je gedroogde pasta, rijst en peulvruchten. Hiermee onderstreep je de functie van de ruimte, namelijk (bezig zijn met) eten, op een subtiele en appetijtelijke manier. Als je bij de keuze voor die voorwerpen ook nog let op de kleur en hoe makkelijk ze af te nemen zijn, kan er helemaal niks meer mis gaan. Veel plezier bij het (opnieuw) inrichten van je keuken en het shoppen van de juiste accessoires!