Weet wat je draagt! Jouw persoonlijke decoraties kunnen dan nog zo mooi zijn, de juiste keuze voor jouw fashion hangt af van een aantal belangrijke factoren.

Het lijkt zo makkelijk: je ziet iets, wordt er verliefd op en wilt het meteen kopen. Dat kan gaan om een auto of een reis naar Scandinavië. Om een gloednieuwe camera of schitterende gouden oorstekers. En andere sieraden ook, natuurlijk. Was het maar zo gemakkelijk.

Is het dat niet dan? Uiteraard niet, nee. Anders zouden we dat ook niet zo formuleren, toch? Nee, om er zeker van te zijn dat jouw sieraden op een eerlijke manier worden vervaardigd en ook het predicaat ‘duurzaam’ mogen dragen, raden we je aan ze van iets dichterbij te bekijken.

Daar kun je wel een steuntje in de rug bij gebruiken. En dat is geen probleem, want daar zijn wij voor! Hopelijk kunnen wij je helpen bij het maken van een eerlijke en bewuste keuze bij het uitzoeken van sieraden die je koopt als cadeautje voor een vriend(in), je geliefde, een familielid of voor jezelf. Lees dus snel verder!

Wijzen met die (ring)vinger

Niet specifiek op een beschuldigende manier. Althans, we hopen toch van niet. Nee, we willen hier maar mee zeggen dat jij de afkomst kunt herleiden van hetgeen je koopt – of nog graag wilt aanschaffen. Veel grote handelaren kunnen en zullen namelijk nooit met bewijzen op tafel komen van de plek waar jouw sieraden zijn vervaardigd. Spelen ze wel open kaart, dan hebben ze een groot probleem.

Er wordt namelijk in onze grote boze wereld nog veelvuldig gemaakt van kinder- en slavenarbeid in de zoektocht naar en verwerking van edele metalen. Zo kan er enorm veel leed ten grondslag liggen aan de versieringen die jij om je vinger, hals of aan je oren draagt. We nemen toch aan dat jij dat niet op je geweten wilt hebben? Nee, dat dachten wij ook! Kies dus voor transparante bedrijven die sieraden bieden waarvan de afkomst te achterhalen is.

Materialen

Echt of nep is redelijk gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Soms heb je namelijk te maken met plating, een metaal waar een laagje goud of zilver overheen zit. Meestal worden hiervoor gerecyclede edelmetalen gebruikt. Ja, dat lees je goed! Ook deze materialen kunnen worden hergebruikt. Dat is beter dan direct gewonnen zilver of goud, aangezien dit vaak in erbarmelijke omstandigheden gebeurt. Om dus een beetje naar de vorige alinea terug te koppelen: kies altijd voor Fair Trade goud of zilver.

Lees ook: 3 manieren om duurzaam te leven

Kwaliteit

Van zo veel spullen moet je na verloop van tijd afscheid nemen. Iets past niet meer, is kapot of je vindt het niet meer mooi. Dat is in het geval van sieraden natuurlijk hartstikke zonde, want die vormen vaak een behoorlijke investering. Kies daarom heel bewust en schaf iets aan waarvan je het donkerbruine – zeg maar zwarte – vermoeden hebt dat je het nog jarenlang met plezier zult dragen. Bestel ringen in de juiste maat, zorg dat je kiest voor hoge kwaliteit materialen die niet snel slijten en ga op je gevoel af.