De overheid wil dat over pakweg 25 jaar niemand meer rookt. Daarvoor worden tal van maatregelen genomen. In openbare ruimtes mag al heel lang niet meer worden gerookt. Ook het roken in de horeca, voorheen nog toegestaan in speciale rookruimtes, is nu verboden. Jongeren mogen geen sigaretten en andere rookwaar meer kopen. De controle daarop geldt zelfs voor mensen tot een leeftijd van 25 jaar. En niet te vergeten de prijs van sigaretten, die is de afgelopen jaren fors gestegen en het eind is nog niet in zoek.

De verstokte roker laat zich niet vermurwen

Roken is één van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen. Zelfs mensen die dolgraag willen stoppen grijpen op een bepaald moment toch weer naar de sigaretten en hun aanstekers. Dat heeft ook te maken het sociale acceptatie. Als je in een omgeving zit waar ‘iedereen’ rookt dan is het heel moeilijk om de verleiding te weerstaan. Zelfs mensen die al tientallen jaren niet meer roken geven soms aan nog altijd op bepaalde momenten zin te hebben in een sigaret. Mensen die nooit hebben gerookt kunnen zich daar niets bij voorstellen.

Roken wordt een steeds duurdere hobby

Door de steeds hogere accijns op sigaretten wordt een pakje voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Daar komt bij dat sigaretten op steeds minder plaatsen verkocht worden. Supermarkten hebben ze nog wel, maar alleen in een gesloten kast en ook hier komt een eind aan. Tankstations mogen straks ook geen rookwaren meer verkopen. Uiteindelijk wil Nederland naar een situatie waarbij je alleen nog terecht kunt in speciale rookwinkels. Zo is dat in sommige andere landen ook. De controle op de verkoop wordt op die manier natuurlijk een stuk eenvoudiger.

Sterft dan ook de aansteker een zachte dood?

Als straks niemand meer rookt, wat overigens een illusie is, kopen we dan ook geen BIC aanstekers meer? Die kans is klein. Want een aansteker kun je natuurlijk nog voor veel andere dingen gebruiken. Het aansteken van kaarsen voor het diner bijvoorbeeld, of de waxinelichtjes voor een romantische avond. Speciale aanstekers worden gebruikt voor het aansteken van de open haard, de vuurkorf of de barbecue. Dus aanstekers kun je de komende decennia nog gewoon overal kopen.

Een rookvrije generatie, gaat die er komen?

We moeten toe werken naar een rookvrije generatie. In Nieuw Zeeland gaan ze daar heel ver in. Daar mag iedereen die nu minderjarig is geen sigaretten kopen, ook niet als diegene straks volwassen is. Of dat in Nederland ooit ook gaat gebeuren is de vraag. We blijven een vrijgevochten volk. En er is ook nog een ander belangrijk punt: De staat loopt miljarden euro’s aan accijns mis als er geen sigaretten meer worden verkocht. En dat betekent een flinke aderlating voor de schatkist. Dus de overheid zal er naar verwachting niet naar streven om het roken volledig uit te bannen vanwege het negatieve effect op de rijksbegroting.