Als je van vlinders houdt dan mag de vlinderstruik niet ontbreken in de je tuin. De Buddleja zoals de struik officieel heet, heeft grote pluimvormige bloemen en alleen insecten met een hele lange tong kunnen bij de nectar. Een prachtig gezicht om diverse vlinders op de bloemen te zien zitten. Er zijn heel veel soorten Buddleja maar meestal wordt in Nederland en Belgie de Buddleja Davidii geplant die ook weer zeer veel subsoorten heeft. De Davidii is redelijk winterhard. De vlinderstruik wordt ook wel herfstsering genoemd. Begrijpelijke naam daar de bloemen heel veel op elkaar lijken. De bloeiperiode en de snoeimethode zijn wel verschillend maar daarover later meer.
Bloemen
Als de bloemen uitgebloeid raken dan worden ze bruin. Lelijk dus als je ze eruit knipt wordt je heester er weer mooier van maar hij bloeit dan ook nog langer door. Is wel een punt om over na te denken als je een wit bloeiende vlinderstruik of sering aan wilt schaffen want het uitgebloeide bruin valt dan veel meer op dan bij de andere kleuren.
Snoeien
Dat is echt een must, elk jaar. Als je de vlinderstruik niet snoeit, groeit deze heel snel en zitten alle bloemen bovenin en aan de onderkant heb je een lelijke kale struik. Als je elk voorjaar de snoeischaar erin zet, dan blijft de struik compact en krijg je overal bloemen. Wel uitkijken dat het niet meer vriest, want anders kan zo’n afgesneden tak invriezen en dan heb je helemaal geen vlinderstruik meer. Dus wacht even tot april. Na de snoei gaat de struik flink groeien en bloeit op het nieuwe hout. Weet wel zeker dat het een Buddleja Davidii is voordat je de snoeischaar er in zet. Er is namenlijk één uitzondering en dat is de Buddleja alternifolia, deze bloeit op tweejarig hout, dus als je die helemaal snoeit heb je geen bloemen dat jaar.
Sering
In mijn tuin stond al een sering toen ik hier kwam wonen. Een verwaarloosde sering mag je wel zeggen. Het was een soort rare uitgegroeide boom geworden met ergens bovenin nog wat bloemen. Vorig jaar de moed gevonden om te gaan snoeien. Na de bloei want mijn sering staat eind april al in volle bloei dit in tegenstelling tot de vlinderstruik die veel later pas begint met bloeien. De sering was helemaal scheef gegroeid en had allerlei rare takken die recht omhoog groeide. Eerst maar eens al die rare takken verwijderd en toen de hele top eraf gehaald. Ik was heel benieuwd maar ben intussen blij dat ik het gedaan heb. Het lijkt nu tenminste weer op een boom en hij heeft veel meer bloemen gekregen en bloeit prachtig. Dit jaar gaat de snoeischaar er weer in na de bloei.
Mocht je sering heel erg verwaarloosd zijn dan kun je deze ook net als de vlinderstruik helemaal af snoeien tot 50 cm boven de grond, maar dan duurt het wel ongeveer drie jaar voordat de sering weer bloeit! Als je vlinderstruik of sering achterin de border staan met andere struiken er voor kun je ze heel goed snoeien tot ongeveer een meter hoog zodat de bloemen mooi boven de laagblijvende struiken uit komen.
Balkon
Voor de lezers die geen tuin hebben, er zijn ook vlinderstruiken die je in een pot of kuip kunt houden. Ze zijn daardoor natuurlijk wel gevoeliger voor vorst en je zult ze dan ‘s winters wel binnen moeten laten overwinteren. Mocht je een serre hebben dan kan ik de Buddleja Asiatica aanbevelen, heeft witte bloemen en begint met bloeien in december en dat duurt tot en met het hele voorjaar. De bloemen ruiken naar citroen, hoe bijzonder.
Mocht je besluiten een vlinderstruik of sering aan te schaffen, zet ze dan wel in het zonnetje.