Iedereen kent ze wel: horren. Ze worden voornamelijk gebruikt in de zomer zodat je woning kan luchten zonder last van ongedierte te hebben. Ga je binnenkort een hor plaatsen? Dan moet je toch rekening houden met verschillende dingen. Niet iedere hor past bij elk raam of type deur. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over horren.
Welke hor heb je nodig?
Je kunt niet zomaar een hor plaatsen. Het is belangrijk dat de hor gebruiksvriendelijk is, maar ook sterk. Je doet tenslotte het raam of de deur vaak open en dicht. Voor deuren heb je verschillende soorten hordeuren. Denk bijvoorbeeld aan de lamellenhor: hier kan je makkelijk in en uit lopen en dit type hor is vrij makkelijk om te installeren en te demonteren als de winter weer in aantocht is. Het nadeel van een lamellenhor is dat er wel insecten tussendoor kunnen komen als de lamellen niet goed hangen. Daarnaast heb je ook nog een plissé hordeur: deze wordt opgevouwen en kan eigenlijk in elke stand worden gezet. Handig bij brede deuren, bijvoorbeeld. Het ziet er stijlvol uit en je kunt het op maat laten maken. Voor horren bij het raam heb je speciale vliegenramen. Voorbeelden zijn draaikiep ramen-, dakramen- en plissé raamhorren.
Hoe installeer je een hor?
Een hor kun je meestal wel zelf monteren, maar het is wel aan te raden om alles van tevoren goed op te meten, alle juiste gereedschap in huis te halen en jezelf in te lezen, zodat je zeker weet dat de hor goed zit. Wil je echt je eigen klushanden gebruiken, dan kun je kiezen om een eigen hor te maken met bijvoorbeeld spijkers en gaas.
Hoe onderhoud je een hor?
Een hor moet goed onderhouden worden. Je kunt dit doen door de hor goed schoon te houden, bijvoorbeeld met een stofzuiger het stof te verwijderen. Je moet ook het gaas zo nu en dan reinigen en je kunt met een siliconenspray de werking van de rolhor versoepelen.